25.03.2015 18:21

Halovým mistrem ČR se stal tým ZATÍM NEVÍM!!!

O víkendu 21. 3. – 22. 3. 2015 proběhlo v areálu tenisového centra CAFEX v Rakovníku Otevřené halové mistrovství České republiky ve hře mölkky. Byl to historicky první velký halový turnaj na území ČR. Nakonec v soutěži startovalo 12 týmů, ve kterých byli zastoupeni soutěžící ze tří zemí. Počet soutěžních týmů byl pro nás trošku zklamáním, ale menší účast byla vyvážena o to větší kvalitou soutěžních týmů. Asi největším lákadlem byl start úřadujících vícemistrů Evropy (francouzský tým Francie MölkkAnjou). Dále ve startovním poli nechyběli úřadující mistři ČR (Opava Mölkky Team), na domácí půdě dosud neporažený tým Třináctá mölkka, a další pravidelní účastníci našich turnajů.

Šampionát odstartoval podle harmonogramu, i když jsme narychlo museli vyřešit změnu povrchu. Zkrátka byl to 1. ročník, a tak jsme některé nedostatky odstraňovali za pochodu. Po slavnostním zahájení jsme odstartovali první hrací den soutěží ve skupinách. Herní systém byl připraven tak, aby si všechny týmy dostatečně zahrály. Nakonec každý tým odehrál během celého dne 18 her. Rozhodujícím kritériem pro postup do čtvrtfinále byly body za vyhrané hry. Jako pomocné kritérium při shodě posloužil součet bodů z jednotlivých her.

Již během soboty byly vidět opravdu skvělé mölkkové výkony, ale i opravdu neuvěřitelné hody. Překvapením turnaje se stal All Stars Team z Benešova, který dokázal na začátku zaskočit soupeře a vybojovat hned tři výhry. I když se už pak týmu tak skvěle nedařilo, dokázal se jako jediný nováček probít ze sedmého místa do čtvrtfinále. Jen těsně unikl postup do čtvrtfinále týmu Divoký CAFEX, který nakonec o postup připravil při bodové shodě za výhry nižší součet bodů ze všech her. Poslední postupové místo tedy vybojovaly Holky z Bystrce II.

Překvapením turnaje se již první den stal tým Zatím nevím, který dokázal vybojovat celkem 11 výher a za sebou tak nechal i vícemistry Evropy z Francie a mistry ČR z Opavy. Tým složený ze dvou zkušených mölkkových harcovníků (Lubomír Vlk a Milan Varga) a úplného nováčka (Martin Bělík) již první den předváděl zajímavé výkony a evidentně se dokázal nejlépe popasovat s novým povrchem. Postup si také zajistily Holky z Bystrce I doplněné narychlo po onemocnění spoluhráčky Zdeny o prezidenta svazu. Postup si pohlídal i tým Třinácté mölkky a také tým Proradost, který do posledního kola balancoval na hranici postupu, ale nakonec dokázal zabrat a probít se do čtvrtfinále ze šestého místa.

Po prvním hracím dnu jsme tedy znali čtvrtfinalisty, ale pro vyřazené týmy turnaj také ještě nekončil. Všechny se přihlásily do nedělního turnaje „Poslední šance“. Po skvělých výkonech na hřišti jsme se večer sešli u rautu, který byl také velice vydařený. Potom pokračovala volná zábava, někdo hrál bowling, jiný kulečník a další třeba karty, ale důležité bylo, že se snad všichni dobře bavili.

Druhý den ráno jsme po vydatné snídani odstartovali turnaj „Poslední šance“. V něm se v boji o postup do finále utkaly v derby týmy Za Zruč veselejší a Divoký CAFEX. A nakonec své zkušenosti zúročil tým Zruče. V druhém duelu slovenský tým PROMÖLKKY vybojoval postup do finále nad týmem Lars. Finále turnaje „Poslední šance“ pak bylo opravdové drama až do posledního hodu. A ačkoliv papírově byly PROMÖLKKY jasným favoritem, nakonec se na výhru nad týmem ze Zruče pěkně nadřely. Přesto nakonec slavily výhru a odjížděly tak domů přecijen s pohárem.

Ve čtvrtfinále halového MČR se ke skvělým hodům přidalo i napětí a začalo se i více taktizovat. Nejprve francouzský tým Francie MölkkAnjou potvrdil kvalitu a ve čtvrtfinále vyřadil s přehledem All Stars Team. Tým Holky z Bystrce I dokázal využít skvělé hry děvčat a vyřadit z bojů o finále tým Proradost. Asi nejzajímavější utkání sliboval souboj Třinácté mölkky (dosud neporažený tým na domácích turnajích) a Opava Mölkky Teamu (úřadující mistři ČR). Nakonec ale překvapivě hladce úřadující mistři vybojovali postup do semifinále. V posledním duelu pak potvrdil roli favorita tým Zatím nevím a vyřadil Holky z Bystrce II.

V semifinále pak čekal na tým Zatím nevím opět Bystrc, ale tentokrát Holky z Bystrce I. Ani tento tým ale nedokázal zastavit rozjetý tým Zatím nevím, který přesnou ruku podpořil i štěstím, a tak se mohl radovat z finále. V druhém semifinále pak Opava Mölkky Team nestačil na vícemistry Evropy a musel se tak spokojit s bojem o třetí místo.

Ale i vyřazené týmy měly stále o co hrát, hrálo se o body do Česko-moravského poháru. A tak byly i souboje o páté až osmé místo plné emocí a napětí. Nakonec se na páté místo probil tým Třinácté mölkky, který dokázal přehrát tým Proradost. Sedmé místo vybojoval tým Holky z Bystrce II a na osmém místě skončil nejlepší z nováčku All Stars Team.

I v boji o bronzové medaile bylo vidět několik opravdu skvělých hodů. Opava Mölkky Team proti Holkám z Bystrce I. První hru nakonec po dohozu ovládl Opava Mölkky Team a ve druhé pak kráčel také za vítězstvím, ale Holky zdárně vzdorovaly. Oba týmy prokázaly vysokou taktickou vyspělost a nakonec se boj o třetí místo zakončil opravdu hráčsky. Opava Mölkky Teamu chyběly čtyři body na zavření hry. Vpředu stály čtyři mölkky u sebe a navíc jednou z nich byla čtyřka. Nešlo tedy jen bezmyšlenkovitě rozhodit kupu. Markéta tedy přesným hodem vypíchla pouze jednu mölkku. Mölkka číslo čtyři tedy zůstala stát v těsném kontaktu s další mölkkou a jen o několik centimetrů dále byla třetí mölkka. Opava Mölkky Team se po poradě zachoval opravdu hráčsky a chirurgicky přesným hodem srazil mölkku číslo 4 a slavil tedy třetí místo.

Finále bylo česko-francouzské a jen málokdo asi favorizoval český tým Zatím nevím, ale opět se potvrdilo, že se rozhoduje na hřišti a ne na papíře. Francouzi vstoupili do finále excelentně a celkem hladce ovládli po několika chybách týmu Zatím nevím úvodní dvě hry. Ve třetí ale kluci zabrali a vybojovali vítězství a pak už se vezli na vlně euforie a hody se jim opravdu dařily. Naopak tým Francie MölkkAnjou evidentně znervózněl a občas prohodil i relativně snadné situace. Obdiv zaslouží především Martin, který jako nováček i ve finále udržel pevné nervy a mohl tak s Lubošem a Milanem slavit senzační a velice cenné vítězství nad vícemistry Evropy v poměru 3:2 a také titul historicky prvních halových mistrů ČR ve hře mölkky.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem sponzorům, zvláště pak Tenis centru CAFEX za poskytnutí veškerého zázemí, členům ČSM za výbornou reprezentaci svazu a všem týmům za účast na halovém MČR v Rakovníku. Speciální díky patří také všem, kteří se podíleli na realizaci tohoto víkendu, zvláště pak Leošům a Michalovi. Doufám, že jste si halové MČR užili, dobře si zahráli a věřím, že se opět sejdeme na dalším turnaji ČESKO–MORAVSKÉHO poháru, tentokrát ve Zruči nad Sázavou. Tak neváhejte a házejte!!!

Josef Buzek – prezident ČSM

 

Fotogalerie zde

—————

Zpět


Novinky

05.05.2013 08:41

Fotosoutěž Českého svazu MÖLKKY

Český svaz MÖLKKY pod záštitou sekretáře Českého svazu MÖLKKY vyhlašuje pro všechny příznivce hry...

Celý článek

—————

14.02.2013 04:11

Dobruška MÖLKKY OPEN (15. 6. 2013)

S potěšením Vám oznamuji, že nám přibyla do kalendáře další velká mölkková akce. Zapište si do...

Celý článek

—————

28.01.2013 16:01

Mistrovství světa 2013 Lahti

Něco z historie  První finské mistrovství ve hře Mölkky se konalo v přístavu Vasijärvi v...

Celý článek

—————

29.12.2012 12:57

Zhodnocení roku 2012

Vážení a milí příznivci hry Mölkky, dovolte mi pár slov k roku, který se právě kvapem...

Celý článek

—————

26.09.2012 09:59

Turnajovou sezónu jsme zakončili na vrcholu

      O víkendu 22. 9. – 23. 9. 2012 se v Mušově pod Pálavou...

Celý článek

—————

11.09.2012 09:13

1. MČR - vykročili jsme dobře, ale máme co zlepšovat

    Máme za sebou historicky 1. ročník otevřeného mistrovství České republiky...

Celý článek

—————

24.08.2012 20:46

Mistrovství světa 2012 Lahti – skvělý zážitek

Ve středu 15. srpna jsme poprvé jako Český svaz Mölkky vyrazili na MS v této hře do...

Celý článek

—————

14.08.2012 09:44

Jedeme do Lahti

Ve dnech 18. - 19. 8. 2012 se zúčastníme Mistrovství světa ve hře Mölkky, které se tradičně koná...

Celý článek

—————

02.08.2012 20:41

Mistrovství Slovenska 2012

Letos jsme se poprvé jako ČSM zúčastnili již 4. ročníku otevřeného Mistrovství Slovenska ve hře...

Celý článek

—————

23.07.2012 16:13

Mölkky v Brně - Komíně

Ahoj přátelé opět bude čtvrtek a komu se chce tak si může  přijít zahrát MÖLKKY. ...

Celý článek

—————

Všechny články

—————


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno