29.12.2012 12:57

Zhodnocení roku 2012

Vážení a milí příznivci hry Mölkky,

dovolte mi pár slov k roku, který se právě kvapem blíží ke konci. Pro ČSM to byl rok startovní a myslím, že jsme na startu nezaspali. Samozřejmě ještě vše není bez chyb, ale když se ohlédneme, je za námi vidět kus práce a těchto pár řádků je takové malé ohlédnutí.

V lednu se nám úspěšně podařilo založit svaz a vše po formální stránce úspěšně dotáhnout. Uskutečnili jsme historicky první Valnou hromadu, kde jsme schválili stanovy a zvolili členy výkonného výboru. Definovali jsme si cíle, kterých chceme během roku dosáhnout.

V průběhu roku jsme pravidelně pořádali zasedání Výkonného výboru a řešili zásadní otázky týkající se chodu ČSM. Postupně se podařilo rozběhnout webové stránky i e-shop, brzy následovalo i založení profilu na facebooku.  Dalším důležitým krokem bylo představení našeho loga, které i s odstupem času hodnotím jako velice podařené. Velice důležitým krokem bylo také naše členství ve FIMA (Finská mezinárodní Mölkky asociace), které nás zviditelnilo i na mezinárodní scéně.

Na mezinárodní scéně nás také zviditelnili naši reprezentanti, kteří dosáhli velice hodnotných výsledků. Nejpilnější byl Milan Varga, který startoval naMistrovství Německa (pěkné 5.místo s bratry ze Slovenska), Pařížském turnaji, Mistrovtsví  Slovenska (poprvé startoval kompletní tým ČSM) a hlavně na MS ve Finsku. Na domácí scéně naopak kraloval Lubo Vlk, který skončil na 5. místě na MČR s mezinárodním týmem Here 4 beer, a společně s Milanem Vargou dokázal zvítězit na závěrečném turnaji letošní sezóny v Pasohlávkách.

Na MS do Lahti jsme přijeli sbírat jako nováčci hlavně zkušenosti. Všechny jsme překvapili hladkým postupem z první skupiny z prvního místa, ale dále jsme se bohužel už neprodrali. I tak jsme za sebou ale nechali polovinu startovního pole a to lze považovat za úspěch. Mezinárodní soutěž nás nezastihla v nejlepší herní pohodě, a tak jsme nakonec obsadili až 7. místo. Zúčastnili jsme se také poprvé zasedání FIMA.

Stejně jako reprezentace na mezinárodní scéně je ale důležitá i propagace u nás doma a rozšíření Mölekk mezi co nejširší okruh lidí. Zde se stal nejpilnějším Leoš, který pravidelně pořádal setkání pro nadšence, kdy se hrálo jen tak pro zábavu. Akce se konali v Brně na Kraví Hoře nebo v Komíně. Sám jsem měl tu čest se dvakrát zúčastnit a musím uznat, že jsem si zahrál opravdu dobře a do hry se občas zapojovali i náhodní kolemjdoucí.

Dalším velice pěkným setkáním byl Nikolčický Hod. Zde jsme si skvěle zahráli, setkal se kompletní výkonný výbor, dorazili i nováčci, kterým jsme hru předvedli. Dále se podařilo vytvořit propagační video, vyzkoušet nová svazová trička a hlavně začít intenzivně pracovat na 1. ročníku MČR.

Vše se podařilo a díky usilí celého ČSM se 8. 9. 2012 uskutečnil historicky 1. ročník otevřeného mistrovství ČR ve hře Mölkky. Účast 25 týmů byla fantastická, mezinárodní konkurence a zvučná jména dodali turnaji vysokou herní úroveň, i když organizačně jsme občas pokulhávali, vše se podařilo zvládnout tak, že nakonec většina odjížděla spokojena. MČR tedy hodnotím jako podařené, ale ne bez chyb.

Největším sportovním úspěchem bylo tedy již zmiňované vítězství týmu ČSM na posledním turnaji sezóny v Pasohlávkách, kde družstvo ve složení Milan Varga a Lubo Vlk, dokázalo porazit například obhájce titulu ze Slovenska.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem členům ČSM a všem mölkky nadšencům za podporu a doufám, že v roce 2013 bude naše činnost ještě pestřejší a výsledky ještě lepší. Tak neváhejte a hrajte mölkky, hru pro malý i velký.

Josef Buzek – prezident ČSM

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno