12.09.2018 08:26

Zručský tým Finové - MISTR ČR 2018, tak to je bomba!!!

V sobotu 8. září 2018 od 10:00 proběhl ve sportovním areálu TJ Jiskra 7. ročník Otevřeného Mistrovství České republiky ve hře mölkky. Pořadatelem akce byl  SKM Zruč nad Sázavou – Tennisline, z. s.  v čele s mölkkovým nadšencem Leošem Fialou. Mistrovství se zúčastnilo 36 týmů, ve kterých byli zástupci ze tří zemí (Česko, Německo a Slovensko).

Soutěžilo 5 zahraničních týmů, přičemž nejsilnější zastoupení mělo Slovensko. Mezi soutěžními týmy nechyběli obhájci loňského prvenství Albi Pražáci. Nechyběl ani  vítěz ČESKO-MORAVSKÉHO poháru  a nejlépe umístěný tým na MS, tedy tým Tomira, nebo čtvrtý tým letošního mistrovství Evropy Hej,Sej,Mölkk und gut ! Třešničkou na dortu byla účast čerstvých rakouských šampiónů. Do soutěže se přihlásilo i několik úplných nováčků jako například WoodTeam Humpolec nebo Hölkky. Největší zastoupení měli samozřejmě domácí, kteří tak potvrdili, že opravdu mölkky žijí.

Šampionát odstartoval podle harmonogramu. Nakonec o titul mistra ČR bojovalo 31 domácích týmů. Nejprve se odehrály zápasy v šestičlenných skupinách, kdy každý s každým ve skupině hrál duel na dvě hry. Z každé skupiny pak postoupily do semifinálových skupin tři nejlepší týmy. Vznikly tak tři semifinálové skupiny po šesti týmech. Vždy se spojily trojice týmů ze dvou skupin, a tak si každý přinesl do této skupiny i výsledky ze zápasů postupujících soupeřů a zároveň každý odehrál ještě další tři duely.

Ze semifinálových skupin pak do čtvrtfinále postoupilo osm nejlepších týmů, tedy z každé skupiny dva nejlepší týmy, a ještě dva nejlepší týmy ze třetích míst. Boje v základních i semifinálových skupinách byly vyrovnané a zrodilo se hned několik opravdových překvapení na úkor favoritů. Nakonec se do čtvrtfinále probili favorité, ale i několik opravdových překvapení. Černý Petr pro tým na třetím místě, který nepostoupil do dalších bojů, zůstal týmu Kotrmelky, který nakonec nestačil na součet bodů z jednotlivých her. I přesto si Kotrmelky připsaly cenné vítězství nad týmem PRORADOST, kterým mu vystavily stopku v semifinálové skupině. Famózním hodem (tzv. „padáčkem“) devítky z chumlu mölekk dokázala druhou hru zavřít Hanka, která se ukázala jako opravdová hráčka, když místo škození soupeři raději zavřela opravdu parádním a hlavně přesným hodem.

Nejlepším týmem po základních skupinách se stal tým Tomira, který v posledním duelu skupiny porazil Albi Pražáky 2:0, ale i tak se nakonec poražený tým dostal ze třetího místa ve skupině do play off. Ve čtvrtfinále byly dále tři domácí týmy, tedy tým W.W.W, Dynamo a Finové. Nechyběl tradiční tým Semtamťuk a Albi Mölkky Team. Prapor zahraničních týmů pak držel německý Hej,Sej,Mölkk und gut !

Ve čtvrtfinále hned první zápas neměl jasného favorita. Tomira proti úřadujícím mistrům ČR, tedy Albi Pražáci. A odveta za porážku ve skupině se povedla dokonale. V domácím derby pak W.W.W. zaskočili dosud skvěle hrající Dynamo, a tak mohli slavit životní úspěch, kterým byl postup do semifinále MČR. To samé se dá říci o druhém zručském týmu Finové, který po dramatickém boji dokázal zvítězit nad Albi Mölkky Teamem. V posledním čtvrtfinále pak překvapil suverénní výhrou 3:0 tým Semtamťuk, který vyřadil německý Hej,Sej,Mölkk und gut ! a zajistil tak poprvé v historii kompletně české stupně vítězů.

Semifinále nabídlo souboj dvou překvapení turnaje, kdy v domácím derby po pěkném boji zvítězili Finové nad W.W.W 3:2. Ač to bylo utkání mölkkových zelenáčů, byla vidět mölkková hra nejvyšší kvality. Přesné hody, podpořené taktickou vyzrálostí semifinalistů, dokázaly zaujmout i diváky a svou úrovní se vyrovnaly ostatním národním šampionátům.

Výsledkově jednoznačným zápasem bylo druhé semifinále, ve kterém došlo na střet dvou těžkých vah. Albi Pražáci proti týmu Semtamťuk. Nakonec jasný postup slavil Semtamťuk.

Boj o třetí místo sliboval další mölkkové drama, když tým W.W.W se snažil zaskočit stále ještě úřadující mistry ČR (Albi Pražáci), což se ale nakonec nepodařilo, a tak po roce Albi Pražáci opět slavili umístění na bedně a na W.W.W. zbylo nepopulární, ale v nabité konkurenci velice cenné čtvrté místo. 

Finále bylo tedy soubojem překvapení turnaje (Finové) a tradičních účastníku ČMP i MČR (Semtamťuk). Domácí Finy hnala za historickým úspěchem početná divácká kulisa a ačkoliv Semtamťuk předváděl pěknou hru, tak na výhru to nakonec nestačilo. A tak máme nového mistra ze Zruče nad Sázavou. Tým Finové nakonec slavil výhru 3:2 a stal se nejpřekvapivějším mistrem ČR v historii šampionátů. Kdo vsadil na jejich výhru, ten opravdu neprohloupil.

Nezbývá než si přát, aby české týmy mölkky i nadále bavily, aby nás dobře reprezentovaly doma i v zahraničí a aby nezanevřely na české turnaje a na podporu hry mölkky. Dále patří díky všem, kteří se podíleli na organizaci a přispěli ke zdárnému průběhu turnaje. Vypadalo to, že vše bylo dokonalé, a tak doufáme, že jste si MČR užili, dobře si zahráli a hlavně se pobavili, protože mölkky jsou především o zábavě. Velký dík patří také sponzorům, fanklubům některých týmů i nezaujatým divákům. Příští rok se těšíme na viděnou v Brně při 8. ročníku MČR, při turnajích ČESKO-MORAVSKÉHO poháru a na dalších domácích i zahraničních turnajích.

Tak neváhejte, házejte a propagujte mölkky, ať se nás příští rok sejde zase o něco víc!

Pepa Buzek

PS: Připomínky k organizaci i hracímu systému jsou vítány, protože chybami se člověk učí. 

 

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno