20.07.2017 22:47

Turnaj mistrů Stranný – vládla Třináctá mölkka, ale v poháru kraluje TOMIRA!!!

V sobotu 15. 7. 2017 se uskutečnil na novém multifunkčním hřišti ve Stranným druhý turnaj mistrů ve hře mölkky, který byl tentokrát vrcholem Česko-moravského poháru. A bylo se na co koukat ještě dříve, než začal samotný turnaj.

Na rožni se již pomalu začalo opékat pěkné prasátko, točilo se kácovské pivíčko a k tomu nechyběly k zakousnutí výborné buchty od místních děvčat, která neváhala a napekla. Speciální dík Elišce za opravdu famózní věnečky.

Hlavně díky aktivnímu přístupu Petra Málka, který vzal svojí premiéru na postu delegáta turnaje ČSM opravdu svědomitě, byla i účast domácích týmů velmi pěkná a kvalita hráčů byla opravdu veliká. Nakonec se do turnaje přihlásilo 14 soutěžních týmů. Ve startovním poli nechyběli mistři ČR tým PRORADOST, haloví mistři ČR a vítězové Česko-moravského poháru 2016 tým Třináctá mölkka a hlavně lídr poháru tedy tým Tomira.

Nejprve se odehrála bitva v základních skupinách, ve kterých se hrálo systémem každý s každým. Do play off postupovaly první 3 týmy  z každé skupiny dle počtu vyhraných her. Po základních skupinách ale pro žádný tým ještě boj o příčky nejvyšší neskončil, protože se hrálo předkolo play off, kde měly ještě všechny týmy šanci zabojovat o dvě postupová místa. Hrálo se na dvě vítězné hry a bylo se opravdu na co koukat. Nakonec postup do play off vybojovaly týmy SEMTAMŤUK a MVM, které tak potvrdily čtvrtou pozici ze základní skupiny.  

Už ve čtvrtfinále začalo na hřištích přituhovat a bylo znát, že jde opravdu o hodně. Hrálo se na tři vítězné zápasy. Asi nejpikantnější byl souboj mezi týmy PRORADOST a ZZV Důchodci (finalisti Dobruška MÖLKKY OPEN). Nejstarší účastníci turnaje (součet věku tří hráčů byl úžasných 212 let) nakonec po skvělých výkonech v základní skupině, kde vybojovali třetí místo, přehráli i tým PRORADOST. SEMTAMŤUK překvapil dosud také dobře hrající Tomiru, která byla po základní skupině na prvním místě a vyhrál 3:1 na zápasy (řekl bych skalp dne). Jinak se překvapení nekonalo a do semifinále proklouzla také Třináctá mölkka na úkor MVM, které si ale hru i tak vyloženě užívalo a také Holky z Bystrce II, které v bystrckém derby vyzrály na Holky z Bystrce I.

V boji o konečné 11. místo nakonec zúročil své zkušenosti tým Lars, který na dvanácté místo odsunul domácí Dračice. Hasičky Stranný skončily třinácté, když na poslední místo odsunuly nejmladší tým turnaje tedy Mölkky ze 4.B. O dva body do poháru zabojovali Dvorští zlotřilci, kteří po boji přehráli 2:0 Strannská polena, která i tak slavila jeden pohárový bodík a také nejlepší pozici mezi domácími týmy.

Velice napínavý byl tentokrát i boj o 5.-8. místo, neboť  právě tam se rozhodovalo o vítězi Česko-moravského poháru 2017. Tomira nezaváhala a v přímém souboji poměrně hladce přehrála PRORADOST a mohla tak s jistotou slavit celkové vítězství a nakonec po boji i konečné páté místo v turnaji, když porazila 2:1 tým Holky z Bystrce I. PRORADOST nakonec skončila 7., když přehrála tým MVM hladce 2:0, ale zklamání z umístění bylo na tváři Jardy ještě dlouho patrné.

Semifinále bylo také napínavé, opět na tři vítězné zápasy. Tým ZZV Důchodci překvapivě hladce porazil tým SEMTAMŤUK 3:0 a Třináctá mölkka si smlsla na Holkách z Bystrce II. I přesto byla obě semifinále plná emocí i napětí.

Boj o třetí místo tak svedl dohromady Holky z Bystrce II a SEMTAMŤUK. Po pěkném boji nakonec potvrdil vzrůstající formu tým Holky z Bystrce II a SEMTAMŤUK odsunul na bramborovou pozici, která byla letos tomuto týmu souzená.

To finále mělo opravdu náboj, ZZV Důchodci proti týmu Třinácté mölkky. Po prvních oťukávacích pokusech a za podpory přihlížejících diváků se bylo na co koukat. Nakonec ale lepší nervy a přesnější ruku potvrdil tým Třinácté mölkky, který finále opanoval a zvítězil 3:2, ale rozhodně to nebylo vítězství lehké.

Hned po finále následovalo vyhlášení výsledků, kterého se aktivně zúčastnil i startosta obce Stranný Karel Vojta. Poslední tým v turnaji Mölkky ze 4.B si odnesl medaile pro nejmladší účastníky turnaje. A pak se vyhlašovalo dál a už od pátého místa byly ceny opravdu hodnotné, když tým na pátém místě si odnesl sladkých 20 euro na hráče. A co teprve vítěz, který mimo poháru, pamětních tužek bral i opravdu sladkých 500 euro na hlavu a to už je teda pořádný balík.

Po vyhlášení výsledků turnaje mistrů proběhlo také vyhlášení konečných výsledků Česko-moravského poháru 2017. Putovní pohár přebral z rukou starosty obce Stranný tým Tomira, který se tak stal třetím držitelem tohoto poháru a navázal tak na Opava Mölkky team a Třináctou mölkku. Vítězstvím v poháru si tým Tomira vybojoval účast v soutěži národů na mistrovství světa, kde se představí v konkurenci týmů z 12ti zemí světa. Pak ještě proběhlo předání speciální medaile pro největšího bručouna turnaje, kterým se stal Jarda Šmídek. A pak pro nejsympatičtější tým turnaje, kterým se staly Spolskostrannské Dračice.

Po vyhlášení pokračovala volná zábava a dokonce došlo i na dovednostní soutěže, které si nakonec hráči zrealizovali sami, ale o to to byla větší zábava, která účastníky udržela na hřišti až téměř do tmy. Někteří pokračovali ve volné zábavě až do nočních pozdních hodin a některým druhý den nebylo dvakrát do skoku, ale i tak to myslím stálo za to.

 

Závěrem chci poděkovat všem za pomoc a podporu při organizaci Turnaje mistrů ve Stranném, jmenovitě VŠEM za pomoc na baru, profesionálnímu vrchnímu Vencovi za pomoc se zprovozněním výčepního zařízení, OÚ Stranný za poskytnutí zázemí a všem účastníkům za to, že k nám do Strannýho vážili cestu. Věřím, že to stálo za to a snad se brzy ve Stranným opět při nějakém turnaji potkáme. Teď už ale všichni pilně trénujte na mistrosvtví světa, které nás již za necelý měsíc čeká v Rakovníku. Bylo by prima, kdyby se Češi v silné mezinárodní konkurenci neztratili. Já jim budu držet palce přímo na místě, a co vy?

Jako malý bonbónek na závěr prezentace fotek v podání týmu MVM.mp4

Za rozsáhlý organizační tým sepsal Pepa Buzek

PS: Prezident slovo dodržel a finská pro vítěze dodatečného turnaje už se chladí!!!

PSS: Příští rok pohár bude a účastníci Turnaje mistrů už vědí o jaké ceny budeme hrát.

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno