22.06.2016 10:25

Třináctá mölkka obhájila prvenství na DOBRUŠKA MÖLKKY OPEN a má tak nejblíže k vítězství v ČESKO-MORAVSKÉM POHÁRU 2016

Dobruška Fest je unikátní projekt, díky kterému se spojuje hudba s netradičními sporty. Český svaz MÖLKKY nemohl již počtvrté u této události chybět. V rámci akce jsme nejprve v pátek prezentovali hru příchozím, hlavně z řad školáků, a v sobotu jsme uspořádali turnaj ve hře mölkky, tzv. 4. ročník Dobruška MÖLKKY OPEN, který byl letos také součástí Česko-moravského poháru ve hře mölkky.

Mezinárodní turnaje se konaly ve hrách kubb, mölkky, kanjam, free croquet, foosball, extremní golf atd. Těm, kteří neznali pravidla a neovládali potřebnou techniku, ochotně poradili zkušení instruktoři. Z našich řad se do přípravy a představování hry zapojili 3 členové ČSM, kteří ochotně všem vysvětlovali pravidla (Pepa Buzek, Markéta Buzková a Leoš Školoud). Bylo připraveno celkem 5 mölkkových hřišť, takže všichni měli příležitost si hru důkladně vyzkoušet. Bohužel páteční program pro školy narušil déšť, ale ani ten neodradil některé nadšence od vyzkoušení hry mölkky.

V sobotu se uskutečnil 4. ročník turnaje Dobruška MÖLKKY OPEN. Nakonec v turnaji startovalo 11 týmů, poté co se ze soutěže odhlásil tým JElita. Počasí se naštěstí v sobotu umoudřilo, a tak se podařilo celý turnaj skvěle zvládnout.

Nejprve se odehrála základní skupina, ve které se týmy utkaly v duelech. Vždy se hrálo na dvě kola a za každou výhru se započítal do tabulky bod. Důležitý byl také součet bodů ze všech odehraných kol, který rozhodoval v případě shodného bodového zisku za vyhraná utkání. Ve startovním poli nechyběli lídři Česko-moravského poháru a úřadující vicemistři ČR (PRORADOST), haloví mistři ČR (Třináctá mölkka) a další tradiční týmy. Poprvé v letošní sezóně se na turnaji představil také tým Lars nebo tým Druhý pokus z Jaroměře.

Týmy bojovaly o postup do finále až do posledního kola, někteří účastníci předváděli opravdu hodnotné výkony a jejich přesnou ruku nedokázala rozhodit ani podpora diváků či ostatních soutěžících týmů. Nakonec do finále postoupily týmy: Holky z Bystrce I, Třináctá mölkka a Tomira. Nejvíce výher si připsaly Holky z Bystrce I, které suverénně prošly základní skupinou a do finále šly z prvního místa, když si například v devátém kole smlsly na týmu PRORADOST (Jarda Šmídek už se chystal na zavření hry, ale Markéta Šenková ho na mölkkari nepustila famózním hodem na dvanáctku, kterou vyhodila z kupy mölekk a hru tak zavřela).

Ve finále se ovšem na holkách projevilo uspokojení z jistoty, že budou nejhůře třetí, a tak spíše přihlížely suverénní jízdě Třinácté mölkky, které nedokázal vzdorovat ani tým Tomira, a to hlavně proto, že nedokázal využít nabídnuté příležitosti na zavření hry. Třináctá mölkka tedy ve finále zvítězila, když si připsala potřebné tři výhry hned v prvních třech kolech. O druhém místě týmu Tomira rozhodl vyšší součet nahraných bodů, ale i Holky náležitě slavily třetí místo a letošní první pódiové umístění.

Po skvělých sportovních výkonech ještě neměly některé týmy hry dost, a tak se pokračovalo v různých miniduelech i po skončení turnaje. Trošku si napravil renomé tým PRORADOST, když v boji o láhev kvalitní slivovice, kterou do hry věnoval prezident ČSM Leoš Školoud, dokázal zvítězit nad týmy Tomira a Třináctá mölkka. Nutno ale přiznat, že v týmu Třinácté mölkky za občerstvujícího se Tondu zaskočil Pepa Buzek.

Slavnostní vyhlášení Dobruška MÖLKKY OPEN proběhlo večer před hlavním pódiem, první tři týmy si opět odnesly originální keramické mölkky a medaile. Ceny tentokrát předával náměstek hejtmana Královehradeckého kraje Karel Janeček, místostarosta Dobrušky Petr Poláček a sekretář Českého svazu MÖLKKY Josef Buzek.

Po vyhlášení se někteří rozjeli do svých domovů, jiní šli sledovat turnaje v dalších netradičních sportech a další už se natrvalo usadili u hlavního pódia. Velký dík patří pořadatelům akce Dobruška FEST 2016 za skvěle připravené zázemí. Opravdu nic nám v Dobrušce nechybělo, snad akorát nějaký ten domácí tým v soutěži.

Turnaj Dobruška MÖLKKY OPEN se opravdu vydařil a již se moc těšíme na příští ročník a doufáme, že mnozí z těch, kteří se s hrou mölkky seznámili letos poprvé, zavítají na festival i příští rok a přihlásí se do našeho turnaje. Tak dobrušští a všichni ostatní NEVÁHEJTE a HÁZEJTE!

Za všechny, kteří žijí mölkky, Pepa Buzek

PS: Neváhejte a přihlaste se na Brněnský Hod tentokrát na zcela novém hřišti a také jako vyvrcholení ČESKO-MORAVSKÉHO POHÁRU. Stále je o co hrát a celkový vítěz není jistý. My u toho budeme a co vy??? 

 

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno