15.02.2016 21:06

Rakovnické mölkkování ovládl tým SEMTAMŤUK!!!

O víkendu 13. – 14. 2. 2016 proběhlo v areálu tenisového centra CAFEX Rakovnické mölkkování. Byl to startovní turnaj letošní pohárové sezóny spojený s galavečerem mölkky, kde byli vyhlášeni vítězové ankety za rok 2015. Nakonec v turnaji startovalo 14 týmů, ve kterých byli zástupci od nejmenších až po ty dříve narozené. Týmů sice mohlo být o malinko více, ale Ti co přijeli, rozhodně nelitovali, protože měli možnost strávit víkend nabitý hrou mölkky. Asi největším lákadlem byl start úřadujících vícemistrů ČR (tým Proradost). Dále ve startovním poli nechyběl zástupce historicky prvních mistrů ČR Michal Šmíd (Albi mládež), na domácích kolbištích tradiční tým Třináctá mölkka, dva týmy sympatických a skvěle hrajících dam z Bystrce a další pravidelní účastníci našich turnajů. Rakovnické mölkkování přílákalo i úplné turnajové nováčky, a to týmy Šimölkky, Tři panenky, Zkrocení zlého muže či Dobrý hod. 

Rakovnické mölkkování odstartovalo vlastně již v pátek večer, kdy proběhlo rozlosování soutěžních týmů do základních skupin. Šest soutěžních týmů dorazilo již na páteční losování, a tak jsme si večer zpříjemnili ještě několika videi ze hry mölkky a zároveň jsme tak vyzkoušeli techniku na sobotní večer. V sobotu jsme po slavnostním zahájení odstartovali první hrací den. Herní systém byl připraven tak, aby si všechny týmy dostatečně zahrály. Nakonec každý tým odehrál během celého dne 6 soutěžních duelů, které se hrály na dvě vítězné hry. Rozhodujícím kritériem pro postup do čtvrtfinále byl tedy počet výher. Jako pomocné kritérium při shodě posloužil počet bodů za vyhrané hry. A jako třetí pomocné kritérium nám posloužil průměr bodů za všechny odehrané hry.

Již během soboty byly vidět opravdu skvělé mölkkové výkony, ale i opravdu neuvěřitelné hody. Překvapením turnaje se stal tým Dobrý hod z Dvora Králové, který se jako jediný nováček dokázal probít do čtvrtfinále ze čtvrtého místa. Smolařem dne se stal tým Cafex Rakovník, který dokázal v každém duelu uhrát alespoň jednu vítěznou hru, ale v konečném součtu dva vyhrané duely na postup nestačily. Vyrovnanost jejich duelů je také jasně patrné ze získaného bodového průměru, který měl tým Cafex Rakovník z celé skupiny nejvyšší, i když nakonec skončil až na šestém místě ve skupině.

Překvapením turnaje se již první den stal tým Holky z Bystrce II, který dokázal vybojovat celkem 4 výhry a za sebou tak nechal i tým Třinácté mölkky. Tým složený ze zkušených mölkkových harcovnic (Květa, Líba, Jana) si duely v základní skupině užíval a na všechny strany z nich čišela radost ze hry. Druhou skupinu dle papírových předpokladů ovládl tým Proradost, který tak čekal ve čtvrtfinále prestižní duel s týmem Třinácté mölkky, která o postup bojovala do posledního duelu a nakonec na poslední postupové místo dosáhla jen díky lepšímu bodovému průměru z odehraných her. Na nepostupové místo odsunula tým Tři panenky, který nakonec skončil devátý.

Po prvním hracím dnu jsme tedy znali čtvrtfinalisty, ale pro vyřazené týmy turnaj také ještě nekončil. Pět se jich přihlásilo do nedělního turnaje „Poslední šance“. Po skvělých výkonech bylo potřeba doplnit energii, a tak galavačer s mölkky odstartoval trošku netradičně bohatým rautem. Dalším bodem programu bylo zhodnocení roku 2015 a představení plánů na rok 2016. A pak přišlo vyvrcholení večerního programu, tedy vyhlášení ankety za rok 2015. Výsledky a medailonky vítězů naleznete zde. Po skončení oficiálního programu pokračovala volná zábava, někdo hrál bowling, jiní šipky, další fandili naší ženské biatlonové štafetě (mimochodem vyhrála) atd., ale důležité bylo, že se snad všichni dobře bavili.

Druhý den ráno jsme po vydatné snídani odstartovali turnaj „Poslední šance“. V něm startovalo celkem 5 týmů, a tak se hrálo opět ve skupině systémem každý s každým. Turnaji jednoznačně kraloval Cafex Rakovník, který vyhrál všechny duely a stal se tak poměrně hladce vítězem. Další tři týmy se pak při shodném počtu výher i vyhraných her poskládaly na druhém místě.

Ve čtvrtfinále se ke skvělým hodům přidalo i napětí a začalo se i více taktizovat. Nejprve tým ze Dvora Králové dokázal ve fantastickém duelu těsně zvítězit nad týmem Holky z Bystrce II, když jejich duel byl jedním z nejlepších zápasů, které byly na turnaji k vidění. Tým Holky z Bystrce I dokázal využít skvělé hry všech děvčat a vyřadit z bojů o finále ambiciózní tým Veselejší mölkka Zruč. Prestižním duelem byl také souboj Třinácté mölkky s týmem Proradost, který nakonec po lítém boji ovládl tým Proradost, když zejména hody Alenky dokázaly zamávat s psychikou soupeře. Poslední duel se nakonec neodehrál, protože tým Albi mládež k čtvrtfinále nenastoupil, a tak SEMTAMŤUK prošel rovnou do semifinále.

V semifinále pak čekal na tým Dobrý Hod opět Bystrc, ale tentokrát Holky z Bystrce I. Ani tento tým ale nedokázal zastavit rozjetý tým Dobrý hod, který přesnou ruku podpořil i lepší psychickou odolností, a tak se mohl radovat z postupu do finále. V druhém semifinále pak tým Proradost nestačil na SEMTAMŤUK a musel se tak spokojit s bojem o třetí místo.

Ale i vyřazené týmy měly stále o co hrát, hrálo se o body do Česko-moravského poháru. A tak byly i souboje o páté až osmé místo plné emocí a napětí. Nakonec se na páté místo probil tým Třinácté mölkky, který dokázal přehrát tým Holky z Bystrce II. Veselejší mölkka Zruč poznala brněnskou sílu, když nejprve ve čtvrtfinále padla s jedničkami a nakonec v boji o umístění podlehla hladce s lehkostí hrajícím dvojkám.

I v boji o bronzové medaile bylo vidět několik opravdu skvělých hodů. Přesto tým Proradost nakonec celkem hladce třetí místo vybojoval. Hlavně proto, že jedničkám z Bystrce už se tak skvěle nedařilo a trošku se jim možná ze soupeřů rozklepaly ruce.

Finále bylo napínavé až dokonce a nemělo jednoznačného favorita. Dobrý hod vstoupil do finále excelentně a celkem hladce ovládl po několika chybkách týmu SEMTAMŤUK úvodní hru. Další průběh hry byl nesmírně vyrovnaný, ale nakonec šel tým Dobrý hod do trháku a vedení 2:1 na hry. Pak ale na ruce nováčků dolehla trošku nervozita a naopak hráči SEMTAMŤUKU dokázali skvěle shazovat to, co potřebovali. Nakonec celé finále znamenitě zakončil nejmladší a zároveň nejlepší hráč turnaje Roman, který s přehledem shodil sedmičku a odstartoval tak gejzír radosti v týmu SEMTAMŤUK. Některé přihlížející jejich srdečná a upřímná radost z vítězství dojala téměř k slzám.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem sponzorům, zvláště pak Tenis centru CAFEX za poskytnutí veškerého zázemí, RESKEL.cz za zaplacení rautu, městu Rakovník za pořízení orginálních trofejí, členům ČSM za výbornou reprezentaci svazu a všem týmům za účast na Rakovnickém mölkkování. Speciální díky patří také všem, kteří se podíleli na realizaci tohoto víkendu, zvláště pak Leošovi, Markétě, Michalovi a dalším. Doufám, že jste si Rakovnické mölkkování užili, dobře si zahráli a věřím, že se opět sejdeme na dalším turnaji ČESKO–MORAVSKÉHO poháru, tentokrát v Opavě. A pamatujte, že svaz jste vy!!!

Pepa Buzek – sekretář ČSM

foto: Petr Hanyk (SEMTAMŤUK)

—————

Zpět


Novinky

11.12.2014 06:55

Pozvánka do Brna na rok 2015

Vážení hráči, přátelé a příznivci hry mölkky. V sobotu 23.5.2015 se uskuteční již druhý ročník Brněnského hodu. Turnaj se bude konat ve sportovním areálu pod ulicí Plachty, Brno - Nový Lískovec. Tento turnaj  je  zařazen  do  čtyř vrcholových turnajů podporovaných Českým...

Celý článek

—————

13.11.2014 18:38

Mölkky na 2. ZŠ Dobříš

Na 2. ZŠ Dobříš vznikla poprvé výběrová sportovní třída, která se začátkem podzimu vypravila na adaptační kurz zaměřený na vytvoření dobrého klimatu ve třídě. Program adaptačního kurzu naplňovaly zejména netradiční outdoorové hry (mölkky, kubb a petanque), ale děti se samozřejmě věnovaly i jiným...

Celý článek

—————

14.10.2014 17:01

Brněnské rozloučení s letošní sezónou

V neděli 12. 10. 2014, za krásného slunného odpoledne, měly holky z Bystrce a to jmenovitě Zdena, Markéta, Věra, Líba, Květa, Jana a Maruška rozloučení s letošní herní sezónou. K tomu jim zdatně sekundovali rozhodčí Tonda a Leoš. „Rozdaly“ si to v turnaji jednotlivců, aby...

Celý článek

—————

08.10.2014 04:07

Třináctá mölkka stále neporažena na domácí půdě

O víkendu 4. – 5. 10. 2014 se v Mušově pod Pálavou uskutečnila republiková soutěž ve hrách KUBB + WOODBALL + MÖLKKY. Pro nás nejzajímavější byla samozřejmě soutěž v mölkkách. Za ČSM startovaly 3 dvoučlenné týmy. Celkem startovalo 34 týmů. Ze zahraničí měli zastoupení Slováci se čtyřmi...

Celý článek

—————

07.10.2014 03:17

Kuchajda Cup 2014 ovládli Češi

V sobotu 27. 9. 2014 se od 10:00 hodin uskutečnil 0. ročník Kuchajda Cupu. Poprvé se úlohy pořádat turnaj na území SR zhostil amatérský sportovní tým 1. ŽK Dulák. Do soutěže se nakonec přihlásilo 13 týmů a startovní pole bylo opravdu nabité. V soutěži startovali například vítězové MČR...

Celý článek

—————

24.09.2014 04:22

KUCHAJDA CUP 2014 – těšíme se :-)

Již tuto sobotu 27. 9. 2014 pořádají mölkkoví nadšenci z amatérského sportovního týmu 1. ŽK Dulák turnaj KUCHAJDA CUP 2014. Jedná se o kvalitně obsazený turnaj, který se koná v Bratislavě v areálu jezera Kuchajda. Český svaz MÖLKKY přihlásil do soutěže dva týmy (Třináctá mölkka –...

Celý článek

—————

09.09.2014 21:24

Mistrovství České republiky 2014

  Fotogalerie...    Výsledky...   Read more..  Sportovní areál Hamr v Praze v Braníku přivítal v sobotu 6.září 2014 účastníky 3. Otevřeného mistrovství České republiky 2014 ve hře Mőlkky. Pořádání akce zajistil Český svaz Mőlkky ve spolupráci s hlavním...

Celý článek

—————

28.07.2014 22:15

Bravo!!! Na Slovensku jsme vybojovali 2. místo

Letos jsme se zúčastnili již 6. ročníku otevřeného Mistrovství Slovenska ve hře mölkky, které se konalo 26. 7. 2014 v areálu autokempu Zlaté Piesky v Bratislavě. V soutěži startovalo celkem 9 týmů ze Slovenska, 4 z ČR a 2 z Německa. První svazové družstvo složené ze zkušených harcovníků (Český...

Celý článek

—————

17.07.2014 17:12

Jedeme do Bratislavy na 6. Mistrovství Slovenska ve hře mölkky!

Reprezentační tým Českého svazu MÖLKKY se zúčastní 26. července 2014 mistrovství Slovenska ve hře mölkky, které se tradičně koná v areálu koupaliště Zlaté Piesky v Bratislavě. Tým bude startovat v tomto složení: Michal Antoš, Lubomír Vlk, Leoš Školoud a Markéta Palmášiová. Je to v letošním roce...

Celý článek

—————

10.07.2014 19:19

Novým členem FIMA je Francie!!! Gratulujeme!

Novým členem FIMA je Francie, kde vznikla národní federace, která sjednotila jednotlivé francouzské kluby do jedné organizace. Oficiální název je Fédération Française de Mölkky (zkratka FFMÖ). Francie se tak letos poprvé aktivně zúčastní mezinárodního zasedání, které se jako každoročně uskuteční...

Celý článek

—————


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno