09.09.2016 19:23

PRORADOST - MISTR ČR 2016

V sobotu 3. září 2016 od 10:00 proběhl ve sportovním areálu v Černé Hoře 5. ročník Otevřeného Mistrovství České republiky ve hře mölkky. Pořadatelem akce byl Český svaz MÖLKKY a partnerem akce ALBI Česká republika a. s. Mistrovství se zúčastnilo 15 týmů, ve kterých byli zástupci ze čtyř zemí (Česko, Slovensko, Rakousko a Německo).

Soutěžilo 7 zahraničních týmy, přičemž nejsilnější zastoupení mělo Slovensko a Rakousko po třech týmech. Mezi soutěžními týmy chyběli obhájci loňského prvenství Opava Mölkky Team. Zato však nechyběl slovenský tým SMA Alfa nebo několikanásobní němečtí šampioni tým Men O‘Mölkk. Do soutěže se přihlásilo i několik úplných nováčků jako například rakouští Mölkkings či brněnští Fighters, ale i účastnící letošního MS ve Francii, tedy tým Za Zruč veselejší.

Šampionát odstartoval podle harmonogramu. Nakonec o titul mistra ČR bojovalo 8 domácích týmů. Nejprve se odehrály zápasy ve skupinách. Každý s každým ve skupině hrál duel na dvě hry. Hrálo se o nasazení do vyřazovací části i o výhodu začátku první a případně tedy i rozhodující hry. Nejlepší tým z osmičlenné skupiny zároveň bojoval o přímý postup do čtvrtfinále. Osmifinále a čtvrtfinále se hrálo na dva vítězné zápasy. Semifinále, boj o třetí místo, a finále již rozhodovali rozhodčí a hrálo se na tři vítězné zápasy.

Boje v základních skupinách byly vyrovnané a zrodilo se hned několik opravdových překvapení na úkor favoritů. Skupinu A suverénně ovládl tým Tomira, který si připsal 11 výher a zajistil si tak přímý postup do čtvrtfinále. Naopak tým Men O’Mölkk se trápil a nakonec skončil ve skupině až na šestém místě. Skupina B byla naopak velice vyrovnaná a tak se do posledního duelu pořadí na špici neustále přelévalo. Nakonec o umístění na prvních čtyřech příčkách skupiny B rozhodoval při shodném počtu výher součet nahraných bodů ze všech her, což přineslo prvenství ve skupině týmu PRORADOST.

Osmifinále tedy přineslo hned několik zajímavých bitev. České černé koně turnaje, tým Za Zruč veselejší, dokázal dokonale zaskočit slovenský tým ZUNAKO, který nakonec zvítězil 2:1. V dalším duelu měl namále tým Men O’Mölkk, který nakonec těsně zvítězil 2:1 nad českým SEMTAMŤUKEM. PRORADOST se také nadřela s rakouským U3MED a vyhrála nakonec také 2:1. Ale i ostatní zápasy měly velký náboj.

Do čtvrtfinále vstoupila namotivovaná Tomira, která přehrála ZUNAKO 2:1. Další překvapení přinesl německo-rakouský souboj, když Men O’Mölkk prohráli s Mölkkings 1 0:2. Naopak PRORADOST potvrdila roli favorita a vyřadila překvapení turnaje Holky z Bystrce III 2:1, ale bylo to o prsa. Čtveřici semifinalistů doplnil tým Fighters, který vyřadil v brněnském derby tým Holky z Bystrce II, když zvítězil překvapivě hladce 2:0.

Semifinále nabídlo souboj českých PRORADOST s rakouským týmem Mölkkings 1 a překvapení turnaje brněnských Fighters s týmem Tomira. V obou utkáních byla vidět mölkková hra nejvyšší kvality. Přesné hody, podpořené taktickou vyzrálostí semifinalistů, dokázaly zaujmout i diváky a svou úrovní se vyrovnaly ostatním národním šampionátům.

I přes vyrovnané hry nakonec vládly zkušenosti, a tak PRORADOST přehrála Mölkkings 1 hladce 3:0 a stejně jako Tomira přehrála brněnské Fighters. Takže poprvé v historii bylo finále ryze českou záležitostí.

Boj o třetí místo sliboval další mölkkové drama, neboť se střetli dva úplní nováčci dle zkušeností z MČR. Nakonec dokázali petanguové zkušenosti zúročit brněnští Fighters a slavili po vítězství 3:1 nad Mölkkings 1 bronzovou příčku, což je pro ně skvělým úspěchem a i jejich fanoušci to ocenili povzbuzováním a vítězným potleskem.

Finále slibovalo opravdu velkolepý zážitek, diváci se opravdu nenudili a přišli si na své. Do finále skvěle vstoupila Tomira, která první hru jednoznačně ovládla, když využila výhodu zahájení hry a poté trojice Pavel, Radek a Tonda nechybovala a dotáhla hru hladce do vítězného konce. Druhá hra byla vyrovnanější a nakonec Markéta dokázala zavřít sedmičkou a srovnat na 1:1. V třetí hře se finále nejspíše lámalo, Tomira diktovala tempo hry a PRORADOST se stále držela na dostřel. Radek Král mohl zavřít osmičkou v zadní části hřiště, ale minul a Jarda hozenou rukavici využil a zavřel hru sraženou jedenáctkou, která byla ve stejné vzdálenosti jako předtím minutá osmička, ve vzdálenosti asi na kolík od osmičky. Třetí hra byla opět vyrovnaná, ale PRORADOST si držela výhodu zahájení hry. Nakonec byl konec hry a vlastně i celého finále opravdu nečekaný. Týmu PRORADOST chyběla sedmička, ale těsně za ní stála pětka. Na hod šla Alena a taktika zněla jasně rozstřelit pětku se sedmičkou a v dalším kole pětkou zavřít. Alena ale překvapila všechny a suverénně hodila pouze sedmičku. Publikum, soupeři i samotná PRORADOST chvíli zaváhali, ale pak se už začal slavit nový MISTR ČR 2016 ve hře mölkky.

Nezbývá než si přát, aby PRORADOSTI fazóna vydržela, aby nás dobře reprezentovali doma i v zahraničí a aby nezanevřeli na české turnaje a na podporu hry mölkky. Dále patří díky všem, kteří se podíleli na organizaci a přispěli ke zdárnému průběhu turnaje. Víme, že vše nebylo dokonalé, ale doufáme, že i přesto jste si MČR užili, dobře si zahráli a hlavně se pobavili, protože mölkky jsou především o zábavě. Velký dík patří také sponzorům, fanklubům některých týmů i nezaujatým divákům. Příští rok se těšíme na viděnou v Praze při 6. ročníku MČR, při turnajích ČESKO-MORAVSKÉHO poháru a na Mistrovství světa v srpnu v Rakovníku.

Tak neváhejte, házejte a propagujte mölkky, ať se nás příští rok sejde zase o něco víc!

Za organizační tým ČSM Pepa Buzek.

PS: Zuzce Krajčírové díky za pěkné fotky, je to holka šikovná.

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno