29.08.2022 10:37

MISTROVSTVÍ SVĚTA V MÖLKKY 2022

Celý článek i s fotkama najdete zde

Je léto - čas dovolených. Kam letos vyrazíme? Vida! Ve francouzské alpské vesnici Samoëns se stejně jako před třemi lety koná Mistrovství světa ve hře Mölkky. Jabloneckému SEMTAMŤUKu se již delší dobu daří, tak je rozhodnuto: Pojedeme změřit síly s nejlepšími hráči zeměkoule.

Pondělí 15. srpna 2022

Naše výprava do (opravdových) hor čítala celkem pět osob a byla z logistických důvodů rozdělena do dvou skupin.

První skupinu – pro jednoduchost ji budeme nazývat skupinou „A“ – vedl Petr Hanyk a jejími dalšími členy byli Jarmila Hanyková a Pavel Švanda. Vyrazili jsme v 5:00 z Jablonce nad Jizerou v zelené Škodě Fabia Combi se standardním vybavením a radiálními pneumatikami.

Druhá skupina pod vedením Zuzany Hanykové, nazývejme ji opět pro zjednodušení skupinou „B“. Prosím vás, nic za tím nehledejte, je to čistě rozlišovací označení. Tedy béčko vyrazilo z Turnova cca o půl hodiny později také ve Fabii Combi ovšem tentokrát oranžové, kterou řídil poslední člen výpravy Roman Hanyk. Za zmínku stojí fakt, že Roman v té době vlastnil řidičský průkaz pouze dva týdny, přesto zvládl odřídit celou cestu včetně ne úplně plánovaného průjezdu ucpaným centrem Ženevy.

Cesta uběhla hladce a po necelých 14 hodinách a 1159 km jsme přistáli u penzionu v centru Samoëns. Příjemný apartmán určený pro devět osob skýtal pro naši skupinku pohodlí víc než dost.

Úterý 16. srpna 2022

Samoëns leží v srdci francouzských Alp v údolí řeky Le Giffre pod mohutnou skalní stěnou Aiguille de Criou, která tvoří výraznou dominatu této alpské vesnice. Je to také lyžařské středisko se spoustou sjezdovek a lanovek. Jednou z nich jsme se nechali vyvézt na Plateau des Saix (1600 m.n.m.). K našemu velkému překvapení jsme hned po výstupu z lanovky potkali další český tým – WWW Dynamo, jenž měl stejný záměr jako my, tj. spatřit panorama Mont Blanc z vrcholu Tête du Pré des Saix (2120 m.n.m.). My ovšem pojali cíl sportovněji a více než pětisetmetrový výškový rozdíl nezdolali lanovkou, ale pěkně po svých. Zbytek dne byl věnován relaxaci a tréninku mölkky na trávníku u penzionu.

Středa 17. srpna 2022

Když už jsme byli v této oblasti, byl by hřích nepodívat se i do vyhlášeného olympijského střediska francouzských Alp – Chamonix. Moc jsme chtěli vyjet lanovkou pod Mont Blanc, ale po spatření fronty a ceny nás touha rychle přešla. Zatažená obloha stejně neslibovala daleké výhledy a centrum Chamonix je hezké za každého počasí. Zdá se, že Alpy jsou hodně malé – zase jsme tu narazili na kluky z WWW Dynamo :-).

Čtvrtek 18. srpna 2022

Datum oficiálního tréninku na hřišti, kde se bude konat Mistrovství, a první možnost registrace účastníků na páteční i víkendové turnaje. Počasí zamračené s občasnými přeháňkami. To nás ovšem neodradilo od intenzivního tréninku s dalšími českými týmy, kterých do Samoëns dorazilo celkem sedm.

Zuzka s Romanem nebyli dostatečně unavení a naordinovali si 15 km běh po okolí Samoëns. My ostatní (rozumní) raději strávili příjemně bujarý večer ve společnosti bíloveckých přátel.

Pátek 18. srpna 2022

Stejně jako mnoha dalším velkým mölkkovým akcím i MS předcházel tzv. Warm Up (zahřívací turnaj dvojic). SEMTAMŤUK se rozdělil na dvě různě velké poloviny: SEMTAMŤUK 1 (Petr a Pavel) a SEMTAMŤUK 2 (Jarmila, Zuzana a Roman). Celkem startovalo 142 dvojic. Každá si zahrála celkem osm zápasů s náhodně vybranými soupeři. České týmy dopadly následovně: 14. WWW (milé překvapení), 22. LOBE STAR, 33. MAMAJA 1, 34. MAMAJA 2, 45. SEMTAMŤUK 1, 66. SKM ZRUČ 2, 68. TOMIRA 1, 71. TOMIRA 2, 73. DYNAMO, 81. SEMTAMŤUK 2, 130. SKM ZRUČ 1.

To ještě ten den nebylo zdaleka vše. Sice se zpožděním, ale nakonec začal ještě jeden důležitý turnaj: Pohár národů. Každá z přítomných zemí sestavila pětičlennou reprezentaci (3 hráči, náhradník, kapitán). Českou republiku zastupovali Radek Louda (LOBE STAR), Petr Hanyk (SEMTAMŤUK), Tonda Kotrla (TOMIRA), Martin Blaheta (MaMaJa) a kapitán Pavel Tisovský (TOMIRA). Chlapi si vedli zdatně: Postoupili z těžké základní skupiny, ve čtvrtfinále podlehli silnému Finsku, vyřadili Estonsko a v boji o konečné páté místo nestačili na domácí Francii. Pořadí Poháru národů: 1. Belgie, 2. Finsko, 3. Japonsko, 4. Velká Británie, 5. Francie, 6. Česká republika, 7. Německo, 8. Estonsko, 9. Řecko, 10. Polsko, 11. Austrálie, 12. Portugalsko, 13. Švýcarsko, 14. Španělsko, 15. Itálie, 16. Turecko.

Ještě jeden velice zajímavý bod programu zbýval na pátek – Mölkkathlon. O co se jedná? Každý z čtyřčlenného družstva běží 250 metrů kolem hřiště, doběhnou na „střelnici“, kde se snaží postupně trefit mölkky ve vzdálenosti 4, 5, 6, 7 a 8 metrů. Když se netrefí, musejí pro kolík doběhnout a házet, dokud neuspějí. Po dokončení hodů utíkají na start, kde předají házecí kolík dalšímu členu štafety. Čert vem běžeckou část, většina závodníků nechala nejvíce sil právě na střelnici. Jediný přihlášený český tým WWW (členem byl i náš Pavel Švanda) doběhl na devátém místě.

Sobota 19. srpna 2022

Sobotní plán byl velmi nabitý. Mělo se začít již v 8:30 boji v základních skupinách. Pokud řeknu, že organizace turnaje pokulhávala, je to velký eufemismus. Začali jsme až po deváté hodině a průběh byl všechno jiné jen ne hladký. V naší skupině po třech zápasech někdo odnesl zápisy nadcházejících utkání (mimochodem formuláře dosti nepřehledné a bez důležitých informací) a pořadatelé nebyli schopni dodat náhradní. Donesli sice později nějaké, ale nesprávné. Původní zápisy se nakonec našly a mohlo se pokračovat. Mezi hrami byly občas velmi dlouhé prostoje.

SEMTAMŤUKu se dařilo spíše dobře a v základní skupině skončil těsně třetí, což mu zajišťovalo účast v předkole hlavního Play-off. Jenže při pohledu na oficiální výsledky jsme zjistili, stejně jako mnozí další, že v nich vůbec nefigurujeme! Oprava chyby mezi klávesnicí a židlí zabrala další dvě hodiny oproti plánu.

V předkole Play-off se nám přestalo dařit. Začali jsme dělat v kritických okamžicích jednoduché chyby a jediný bod nám chyběl k postupu mezi nejlepších 64. Mezi ně se ale dostaly jiné čtyři české týmy: LOBE STAR, WWW Dynamo, MaMaJa a TOMIRA.

Neděle 20. srpna 2022

Jakožto neúspěšnému týmu ze sobotních bojů na nás zbyl jen turnaj „B“. Nemuseli jsme hrát v plném počtu, stačili dva nebo tři hráči v družstvu. Roman se Zuzanou toho využili a odešli předvést skutečný sportovní výkon: Přes 30 km dlouhý výšlap na Pointe de la Golèse (1835 m.n.m.) s celkovým převýšením 1450 m! Pavel, Jarmila a Petr si mezitím spravili chuť a v turnaji „B“ obsadili výborné 12. místo.

Mnohem zajímavější to bylo v hlavním turnaji, který se skládal jen z vyřazovacích bojů. Hned první kolo se stalo konečnou pro české týmy WWW Dynamo a MaMaJa. Stejný osud potkal i LOBE STAR o utkání později (jediný [píp] bodík chyběl). Zato TOMIRA z Bílovce dokráčela s přehledem až do semifinále, kde neprošla přes pozdější vicemistry světa. Čekal je tedy boj o bronzové medaile.

Lépe začal francouzský tým Les Mölkky Mauges. Ve druhém setu soupeř vedl již 39:22 a mohl snadno utkání zakončit. Na TOMIRU by nikdo nevsadil ani s kursem 1000:1. Jenže druhý tým dvakrát nepochopitelně minul a TOMIRA se (i přes neschopnost rozhodčích dopočítat se vícekrát správného počtu bodů) dotáhla na 1:1. Téměř stejná situace se opakovala i v rozhodujícím setu. Francouzi vedli 32:26, ale opět dvakrát minuli to, co snad ani nejde, a TOMIRA mohla zavřít snadnou osmičkou. Ani nemusela, soupeř minul i potřetí. Slzy tekly na obou stranách – dojetí a zklamání. TOMIRA získala bronz z Mistrovství světa v roce 2022! Obrovská gratulace – kluci, udělali jste nám nevýslovnou radost.

Konečné pořadí MS 2022: 1. Team Loki (FIN), 2. Le Bâton Bronzé (FRA), 3. TOMIRA (CZE), … 17. LOBE STAR (CZE), 35. MaMaJa (CZE), 54. WWW Dynamo (CZE), 74. SEMTAMŤUK (CZE), 103. Buráci (CZE), 127. SKM Zruč nad Sázavou (CZE).

Pondělí 15. srpna 2022

Cesta domů proběhla bez větších problémů. Centru Ženevy jsme se úspěšně (i když na druhý pokus) vyhnuli. Zdržela nás pouze ucpaná Praha a milk shake v „Mekáči“ za ní. Teď už jen zbývá si po dovolené odpočinout v práci a nabrat síly na sepsání tohoto článku. Snad se to podaří.

Na shledanou na začátku září na Mistrovství ČR v Bílovci.

 

 

 

 

 

 

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno