15.03.2014 21:59

ME v Tallinnu a Tallinn Cup 2014

Historicky 1. Mistrovství Evropy tříčlenných družstev se uskutečnilo 8. 3. 2014 v estonském Tallinu. Soutěže se zúčastnilo 50 týmů ze čtyř zemí (Finsko, Estonsko, Francie a Česká republika). Nejvíce zástupců měli podle očekávání Finové a Estonci. Ve startovním poli nechybělo hned několik vítězů MS i dalších prestižních národních šampionátů. Přesto se naše soutěžní družstva mezi těmito mölkkovými velmocemi neztratila.

Naši republiku reprezentoval tým ČSM 1 ve složení Luboš Vlk, Milan Varga a Michal Antoš a tým ČSM 2 ve složení Josef Buzek, Leoš Školoud a Markéta Palmášiová. V prvním kole byly týmy rozděleny do deseti skupin po 5ti družstvech. Z každé skupiny postupovaly tři nejlepší týmy do dalšího kola + dva nejlepší týmy ze čtvrtých míst. Systém hry byl takový, že týmy ve skupině odehrály proti sobě duely na dvě hry a za každou vyhranou hru se počítal bod. O postupu rozhodoval počet bodů, tedy výher a až v případě shody součet nahraných bodů ze všech her ve skupině.  Oba naše týmy dokázaly vybojovat postup z třetího místa ve své skupině.

Tým ČSM 1 dokázal vybojovat v těžké skupině postup z třetího místa. Tým ČSM 2 dokázal ve skupině vybojovat celkem 4 body, nejprve jsme podlehly 2:0 francouzskému BVL, ale i přesto jsme nakonec vybojovali postup z třetího místa, když jsme nejprve porazili estonský tým a pak vybojovali po bodu s dalšími týmy.

Do další fáze tedy postoupilo 32 týmů, vzniklo celkem osm skupin po 4 a hrálo se stejným systémem jako v 1. kole. O postupu tedy opět rozhodovaly body za výhry a skóre. Tentokrát šlo již o postup do play-off (mezi nejlepších 16 týmů) a z každé skupiny postupovaly 2 nejlepší týmy.

Tým ČSM 1 se v další fázi turnaje již nedokázal prosadit a nakonec skončil na nepostupovém místě se ziskem jednoho bodu. Tým ČSM 2 dokázal zaskočit své mnohem zkušenější soupeře a dokázal favority opravdu potrápit. Do poslední hry bojoval o postup a nakonec skončil v nejvyrovnanější skupině na posledním místě, i když ani z jednoho duelu neodešel poražen. Skupina byla opravdu vzácně vyrovnaná a všechny duely skončily remízami. Všechny týmy tedy dosáhly zisku tří bodů, a tak o pořadí rozhodoval součet bodů ze všech her a ten měl tým ČSM bohužel nejnižší.

Obě družstva se tedy s turnajem rozloučila umístěním někde v rozmezí 17. - 32. místa, což lze považovat za úspěch.

Medailové umístění bylo následující:

1.         MC Sorsa - (Finsko) Joonas Soini, Pekka Lintunen, Keijo Anttila 
2.         Otsakool - (Estonsko) Vahur Kõlvart, Aivar Vetik, Rannus Masák 
3.         Wood Pub 2 - (Finsko) Eikka Laaksonen, Ville Petäjämäki, Harry Asp

 

V neděli 9. 3. 2014 se uskutečnil již tradiční estonský turnaj dvojic Tallinn Cup. Do soutěže se přihlásilo 60 dvojic. Estonské a finské týmy doplnily 4 francouzské a 3 české týmy. 

Naši republiku reprezentoval tým ČSM 1 ve složení Luboš Vlk, Milan Varga, tým ČSM 2 ve složení Michal Antoš, Leoš Školoud a tým ČSM 3 ve složení Josef Buzek, Markéta Palmášiová.

Týmy byly rozděleny do pětičlenných skupin a z každé postupovaly 2 nejlepší do dalšího kola. Hrálo se na 5 kol a všechny týmy hrály proti sobě, tak jako například na MČR, o pořadí rozhodoval součet bodů.

Týmu ČSM 1 se nedařilo a nakonec po třech prohozech skončil ve skupině na posledním místě. Tým ČSM 2 naopak překvapil a dokázal vybojovat postup do další fáze z druhého místa. Tým ČSM 3 po třech prohozech nakonec v napínavém závěru vyválčil 3. místo ve skupině, kdy dokázal smazat 11 bodové manko na do té doby 3. Angel’s 53 z Francie a uzavřít tedy 5. kolo vítězstvím a ziskem 50 bodů.

Tým ČSM 2 se v další tříčlenné skupině utkal s týmy Francie a Finska a po skvělém boji dokázal vybojovat pěkné 2. místo ve skupině za suverénními Francouzi. Bohužel nakonec postupoval dále pouze vítěz a tak účinkování tohoto týmu skončilo těsně před play-off. Tým se tedy umístil v konečném pořadí v rozmezí 9. – 16. místa, což lze považovat za opravdu pěkný výsledek.

Stupně vítězů ovládli šampióni z předchozího dne a tak potvrdili svojí skvělou formu. Nakonec bylo pořadí následující:

1. MC Sorsa – (Finsko) Joonas Soini, Pekka Lintunen
2. Eesti – (Estonsko) Märt Niinemägi, Beto Miljand
3. Wood Pub 3 – (Finsko) Eikka Laaksonen, Ville Petäjämäki

Celkově hodnotím naší účast na ME i na následném turnaji jako velice vydařenou, protože jsme dokázali konkurovat opravdu dobrým severským týmům a hlavně jsme opět získali další důležité a velmi cenné zkušenosti.

ME bylo opravdu pěkně zorganizované nikoliv však bez chyb. Prostor haly i hřiště byly pěkně připraveny a herní úroveň byla opravdu vysoká. Organizátoři se snažili vše dobře vysvětlit a komentovat, bohužel velké mínus byla nedostatečná komunikace v angličtině, kdy například vysvětlení herního systému a pravidel turnaje proběhlo v estonštině, finštině, ale nikoliv v angličtině. Negativně bych hodnotil také relativně velké časové zpoždění oproti plánovanému harmonogramu a také to, že herní systém na oba dny nebyl znám předem a byl upravován i během turnaje.

Přesto patří organizátorům velký dík za zvládnutí celé akce. Za ČSM mohu říct, že jsme si šampionát i pobyt v Tallinnu opravdu užili a těšíme se, že s některými týmy se potkáme třeba u nás na MČR.

Tak neváhejte a házejte, ať seveřanům ukážeme, že i my mölkky hrát umíme!

Prezident ČSM - Josef Buzek

 Fotogalerie

—————

Zpět


Novinky

11.07.2012 21:20

ČSM na Pařížském mezinárodním Mölkky turnaji - reportáž

Dne 7.7.2012 se zástupci ČS Mölkky Lubomír Vlk a Milan Varga zúčastnili na pařížském mezinárodním...

Celý článek

—————

06.07.2012 23:32

ČSM na Pařížském mezinárodním Mölkky turnaji

Dne 7. 7. 2012 se zástupce ČSM Lubomír Vlk zúčastní Pařížského mezinárodního Mölkky turnaje jako...

Celý článek

—————

03.07.2012 18:50

Mistrovství Německa v Erlangenu

V termínu 15. - 17. 6. 2012 se zástupce ČSM Milan Varga zúčastnil Mistrovství Německa v Erlangenu...

Celý článek

—————

02.07.2012 08:14

Nikolčický HOD

Poslední sobotu v červnu za krásného letního počasí se konal v Nikolčicích u Hustopečí...

Celý článek

—————

29.06.2012 20:32

Nikolčický HOD

  Vážení přátelé hry mölkky, kdo máte chuť a čas, přijďte si zahrát nezávazný přípravný...

Celý článek

—————

24.06.2012 06:56

Kraví Hora Brno

Ahoj mölkkaři. Kdo máte chuť tak si přijďte   zahrát ve čtvrtek  28.6.2012 na...

Celý článek

—————

12.06.2012 17:41

Účast ČSM na "Příbramských sportovních hrách"

Sportovní zařízení města Příbram pořádá v sobotu dne 16. 6. 2012 první ročník "Příbramských...

Celý článek

—————

10.06.2012 13:47

Jsme členy FIMA (Finská mezinárodní Mölkky asociace)

Po Finsku, Japonsku a Estonsku jsme se stali čtvrtou zemí na světě, která je oficiálním členem...

Celý článek

—————

05.06.2012 18:57

ČSM na mistrovství Německa ve hře Mölkky

V termínu 15. - 17. 6. 2012 se zástupce ČSM Milan Varga zúčastní Mistrovství Německa v Erlangenu...

Celý článek

—————

19.04.2012 21:46

Nová verze hry mölkky pro mobilní telefony

Na trh bude uvedena nová verze hry mölkky pro mobilní telefony. Oficiálně bude tato hra...

Celý článek

—————

Všechny články

—————


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno