09.08.2018 22:13

Bravo!!! Na Slovensku opět české finále!!!

Letos jsme se zúčastnili již 10. ročníku otevřeného mistrovství Slovenska ve hře mölkky, které se konalo 28. 7. 2018 v areálu autokempu Zlaté Piesky v Bratislavě. V soutěži startovalo celkem 12 týmů ze Slovenska, 3 z ČR, 2 z Německa, 1 z Finska a 2 týmy mezinárodní (jeden československý a jeden srbsko-syrsko-indický). České týmy opět přijely bojovat o ty nejvyšší příčky. ČR tentokrát reprezentovali tradiční účastníci slovenského šampionátu, i když sestavy týmů byly trošku kombinované (Czech Mölkky Ex, Mölkky Bystrc I a II).

Počasí přálo až dost, sluníčko svítilo a bylo opravdu pěkné vedro, jak již na Slovensku bývá tradicí, ale to nikomu nevadilo. Prezident SZM oficiálně přivítal všechny soutěžní týmy, vysvětlil herní systém turnaje, zavtipkoval o počasí a poté se začalo hrát.

V prvním kole se hrálo v základních skupinách po třech týmech finským systémem. Poté dle umístění ve skupině se týmy opět rozdělily do tříčlenných skupin a opět finským systémem se odehrály další tři hry. Poté se udělalo pořadí dle získaných bodů a prvních šestnáct týmů postoupilo do vyřazovací části turnaje. Pořadí ovládl slovenský 1.ŽK Dulák.

Po dobrém obědě a smočení v jezeře se začala hrát klíčová fáze turnaje. Odstartovala vyřazovací část turnaje a boj o postupová místa do čtvrtfinále. Hrálo se celkem osm dramatických duelů a začaly plát i emoce. Dosud poklidný turnaj se zvrhl v drama a některé týmy dokonce bojovaly doslova na ostří nože.

Postup dokázal vybojovat tým Mölkky Bystrc II, který po ne zcela přesvědčivé základní skupině dokázal zaskočit dosud skvěle hrající tým Pampúch Prievidza, kterému tak dokázal připravit opravdu hořkou, ale zaslouženou porážku 2:1. Tým Mölkky Bystrc I po skvělém a koncentrovaném výkonu děvčat dokázal vyřadit tým Team Mohren, kterému tak vrátil i s úroky porážku ze základní skupiny. Czech Mölkky Ex pak hladce přejeli finské Päätybaari 2:0.

Ve čtvrtfinále se přestala rodit velká překvapení. Mölkky Bystrc II po velkém boji historický úspěch nezaznamenaly, neboť je nakonec dle skóre hladce 2:0 vyřadil tým The Incredible mölkk. Ale zavírací pozice tam byla, neboť nejdříve minul Tomáš zavírací jedničku. V dalším kole ale Líba nezaváhala, jednička padla, přišla radost, ale neposedný kolík nakonec srazil o pořádný kus dál další mölkku, a to byla bohužel pro tým z Bystrce nenapravitelná rána. Mölkky Bystrc I po koncentrovaném výkonu přehrály velice dobře hrající 1. ŽK Dulák. Tým Czech Mölkky Ex udržel nervy a dokázal se probít do semifinále přes tým Bude pršať (zde zejména Vlado překvapil svým na jeho poměry klidným chováním). Semifinálovou čtyřku pak doplnil tým Frankenmölkker, který si podal hladce 2:0 domácí PRIMÁTY.

Semifinále se hrálo na dvě vítězné hry a bylo česko-německou záležitostí. V prvním semifinále nastoupilo překvapení turnaje tedy tým Frankenmölkker proti týmu Mölkky Bystrc I a Bystrc ukázala, že je opravdu ve vynikající formě a po dramatickém zápase slavila výhru 2:0, když semifinále uzavřela přesným hodem do levého rohu hřiště (nejdelším přesným hodem dne) Zdeňka, ano opravdu žena!!!

Druhé semifinále bylo také zajímavé a nabídlo několik opravdu podařených mölkkových momentů. The incredible mölkk proti českým Czech Mölkky Ex, a nakonec výhra našeho týmu 2:0 a tedy jistota, že titul z 10. MSR poputuje opět do ČR.

Boj o třetí místo přinesl utkání dvou německých týmů. Frankenmölkker nezaváhali a potvrdili svou výbornou formu na turnaji hladkým vítězstvím 2:0, když v boji o třetí místo i jinak klidní Němci ukázali, že nejsou bez emocí (například kopnutí do stánku, co zajišťoval stín).

Finále bylo reprízou loňského klání, a ti, kteří ho sledovali, si také přišli na své. Roli papírového favorita nakonec nepotvrdil tým obhájce prvenství Czech Mölkky Ex, který vyhrál první finálovou hru, ale pak se musel podřídit diktátu skvěle hrajících holek a tentokrát trefujícího Pepi, což znamenalo nakonec výhru 3:1.

Celé mistrovství tedy zcela zaslouženě ovládl tým Mölkky Bystrc I, který dosáhl historického vítězství, když ovládl slovenský šampionát. Český svaz MÖLKKY tak svoji pátou finálovou účast proměnil v druhé vítězství, a navíc obsadil popáté v řadě i druhý stupínek. Až na třetím místě skončil nejlepší německý tým Frankenmölkker a nejlepší slovenský tým snad na pátém, ale to nevíme, protože se o mistra Slovenska ani nehrálo. Výsledky jsou na stránkách Slovenského svazu mölkky. Naši účast bych hodnotil jako velice úspěšnou, 3 týmy mezi nejlepší osmičkou. Dva týmy na stupních nejvyšších a titul vítězů slovenského MSR pro tým Mölkky Bystrc I. Nad některými hody srdce sekretáře opravdu zaplesalo, ale některé hody mi naopak málem přivodily infarkt (hlavně ty mé). Přesto patří všem týmům z naší zemičky velké díky za výbornou reprezentaci.

Po vyhlášení výsledků, předání pohárů a focení ještě proběhlo koupání v jezeře a dále pokračovala volná zábava typicky v slovenském duchu. Pevně doufáme, že slovenské týmy se v hojném počtu zúčastní 8. 9. 2018 již 7. mistrovství ČR ve hře mölkky, které se koná ve Zruči nad Sázavou.

Celkově hodnotím MSR jako podařené, hřiště byla slušně připravena. Počasí také skvělé, i když by nemuselo být zas až takové horko. Novému větru ve slovenském svazu se nedá upřít, že fouká, ale mohl by silněji, přeci jen jsem za rok, co jsou u kormidla, čekal větší posun vpřed, ale všechno chce svůj čas. Stále se těším, že pod jejich taktovkou půjdou slovenské mölkky nahoru. Rozhodně se nám na MSR velice líbilo a příští rok určitě opět rádi přijedeme, ale doufáme, že s většinou týmů se ještě letos v září uvidíme u nás ve Zruči nad Sázavou na  7. ročníku MČR ve hře mölkky  nebo v zimě na halovém MČR ve Studénce, což mají slovenští hráči přes kopec. Těšíme se na vás.

Josef Buzek – sekretář ČSM

PS: Bylo pro mě velkou ctí, že jsem mohl na MSR opět obléci bystrcký reprezentační dres. Jen škoda ukradené kabelky, která udělala kaňku na jinak mistrovské sobotě.

PSS: Znáte někdo pralesní ligu?

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno