16.09.2020 08:16

9. Otevřené MČR ve hře mölkky

(z pohledu týmu SEMTAMŤUK)

Bílovec je město ležící v okrese Nový Jičín v Moravskoslezském kraji na okraji Oderských vrchů. Je rodištěm mnoha významných osobností z oblasti vědy, umění, ale zejména sportu. Již při cestě nás překvapilo, jak romantická a pestrá je zdejší krajina. Očekávali jsme industriální oblast Ostravska a okolí. Nečekali jsme kraj plný malebných vesniček, rybníků s mohutnými horami na obzoru!

Mistrovství ČR se odehrávalo v sobotu 5. září 2020 na tenisových dvorcích TJ Spartaku Bílovec. Kurty byly přepečlivě upravené, až to vypadalo, že poté, co na nich dohrála mladá Petra Kvitová, je uhrabali a od té doby na ně nikdo ani nevkročil. Vyžaduje to opravdu velkou odvahu – pustit na tak krásnou antuku bandu šílenců, aby do ní mlátila klacky. Nu což: „Kdo chce kam, …“.

V porovnání s loňským MČR v Brně se letos sešlo „pouze“ 24 družstev, z toho 10 z Bílovce nebo blízkého okolí, 4 ze Zruče nad Sázavou a dokonce dva týmy ze Slovenska. Ocenit musíme i 7 naprostých nováčků, pro které to byl úplně první turnaj! Nebýt korona krize jistě by byla účast o poznání vyšší. Ti co nedorazili mohou jen litovat: Nádherné počasí, skvělé zázemí i atmosféra, výborný oběd, již zmíněný kvalitní povrch a také (podle místního receptu) speciálně impregnované hrací sady, splňující přísné vojenské normy – co se týká nepromokavosti a balistické odolnosti.

Družstva byla rozdělena do čtyř šestičlenných skupin („A“ – „D“), kde se hrálo „každý s každým“ na dvě hry. Nejlepší čtyři z každé skupiny byli zařazeni do čtyř osmifinálových skupin („E“ – „H“), kde se začínalo opět od nuly. Z nich dva nejúspěšnější postoupili do čtvrtfinále hlavního turnaje. Ostatní bojovali v „Turnaji útěchy“.

Náš tým se v základní skupině docela trápil a do osmifinálové skupiny „G“ se probojoval ze třetího místa. Navíc „Géčko“ vypadalo jako skupina „smrti“: Dynamo (Zruč), Tomira (Bílovec), SEMTAMŤUK (Jablonec n. Jiz.), Co my dáme (Zruč). Naštěstí nám včas dorazila posila v podobě Romana, který do té doby bojoval na atletickém MČR v nedaleké Ostravě. A naše hra se dramaticky změnila. Porazili jsme oba zručské týmy, s Tomirou uhráli velmi cennou remízu a postoupili spolu s ní do čtvrtfinále.

V dalších skupinách uspěli: Třináctá mölkka (Brno / Zdiby), bavimefirmy.cz (Brno), Bílovec HK (Bílovec), Mamaja (Bílovec), Radioaktivní cukríky (Řež u Prahy) a WWW (Zruč nad Sázavou). Ve čtvrtfinále jsme (ten den již podruhé) narazili na Radioaktivní cukríky a tentokrát jsme nezaváhali. Bratrovražedný souboj dvou těžkých vah pro sebe získala Tomira na úkor Mamaji. Třináctá mölkka přehrála WWW a bavimefirmy.cz po několika velmi smolných hodech podlehli Bílovci HK.

Mezitím probíhaly tvrdé boje i v „turnaji útěchy“. Stupně vítězů zde obsadili místní. Pomyslnou bronzovou medaili bral (jistě s trochou zklamání) velký favorit Černá mamba. Naopak spokojení museli být naprostí nováčci Chrobáci. Poháry za vítězství v „turnaji útěchy“, tematické ručníky a lahev ginu si odnesli Optimisti.

Semifinále hlavního turnaje přinesla dva odlišné obrazy hry: Zatímco Třináctá mölkka se na vítězství nad Bílovcem HK hodně nadřela, Tomira nás vyřídila rychle 3:0. Nebyli jsme však vůbec zklamaní z vlastní hry – jen jsme uznali, že proti koncertu, jaký předváděl soupeř, se prostě nedalo bojovat.

Čekal nás boj o 3. místo s posledním vítězem turnaje v Jablonci nad Jizerou – týmem Bílovec HK. Ze semifinálové porážky jsme se vzpamatovali a těžkého soupeře zdolali 3:1.

Samotné finále bude patřit do zlatého fondu tohoto sportu u nás. Třináctá mölkka i Tomira se střídaly ve vedení, až souboj vyvrcholil v pátém setu do stavu 38:38. Dvanáctka stála až na konci hřiště u sítě. Tonda Kotrla velmi těsně přestřelil. Pokus Tondy Všetičky byl o chlup kratší a po dopadu před cílem uhnul doprava. Radek Král dlouho počítal náměr, vypustil vysoký projektil, jenž dopadl podobně jako v případě soupeře, ale tentokrát dvanáctku položil a odstartoval vítězný taneček týmu Tomira.

Při vyhlašování nejlepších jsme ocenili štědrost pořadatelů (sponzorů ?). Tak hodnotné ceny se vidí málokdy. Ale to byla jen třešnička na dortu celkově příjemného dne v Bílovci. Vůbec se nám odtud nechtělo odjet. Mnohokrát děkujeme Pavlu Tisovskému a spol. za pohodový a výborně zvládnutý turnaj. Určitě přijedeme i příště.

 

Konečné pořadí:

   1.    Tomira
   2.    Třináctá mölkka
   3.    SEMTAMŤUK
   4.    Bílovec HK
   5.    Mamaja
   6.    bavimefirmy.cz
   7.    WWW
   8.    Radioaktivní cukríky

Turnaj útěchy:

   9.    Optimisti
10.    Chrobáci  (nováček)
11.    Černá mamba
12.    Pohodáři  (nováček)
13.    PROMÖLKKY 1
14.    PROMÖLKKY 2
15.    Buráci
16.    Archa NJ  (nováček)
17.    Dynamo
18.    Lvov Karpaty
19.    50 nám stačí
20.    LAMy  (nováček)
21.    VVL Pustějov  (nováček)
22.    Co my dáme
23.    Pintula Ostrava  (nováček)
24.    Pabjani  (nováček)

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno