14.09.2015 09:41

4. Otevřené Mistrovství České republiky ve hře mölkky aneb jak Opava Mölkky Team dokráčel na vrchol!!!

V sobotu 5. září 2015 od 10:00 proběhl ve sportovním areálu v Černé Hoře 4. ročník Otevřeného Mistrovství České republiky ve hře mölkky. Pořadatelem akce byl Český svaz MÖLKKY a partnery akce ALBI Česká republika a. s., VF a. s., Akela Transport spol. s r. o. a Vlk – Elektro. Mistrovství se zúčastnilo 23 týmů, ve kterých byli zástupci ze čtyř zemí (Česko, Slovensko, Rakousko a Německo).

Soutěžilo 10 zahraničních týmů. Ze zahraničí měli nejsilnější zastoupení Slováci s osmi týmy. Mezi soutěžními týmy nechyběli obhájci loňského prvenství, slovenský tým SMA Alfa, vítězové Česko-moravského poháru a lonští mistři ČR Opava Mölkky Team nebo několikanásobní němečtí šampioni tým Men O‘mölkk. Do soutěže se přihlásilo i několik úplných nováčků a poprvé v historii tak počet týmů z ČR předčil týmy ze zahraničí.

Šampionát odstartoval podle harmonogramu. Nakonec o titul mistra ČR bojovalo 13 domácích týmů. Nejprve se odehrála tři kola zápasů ve skupinách a poté šestnáct nejlepších týmů podle součtu nahraných bodů postoupilo do vyřazovací části, kde se již hrálo systémem duelů. Osmifinále a čtvrtfinále se hrálo na dva vítězné zápasy. Semifinále, boj o třetí místo, a finále již rozhodovali rozhodčí a hrálo se na tři vítězné zápasy.

Boje v základních skupinách byly vyrovnané. Mezi nejlepší šestnáctku se dokázali probojovat všichni favorité, ale již osmifinále přineslo několik opravdu překvapivých výsledků. Tým Škopíci, ostřílený účastí v Zručské DC LIZE, dokázal dokonale zaskočit tým Třináctá mölkka a nakonec zvítězit hladce 2:0, když hráči Třinácté mölkky udělali školáckou chybu v závěru hry, kdy dohazovali šestku a přitom jim scházelo 8 bodů. Jak je vidět, tak i jeden z nejostřílenějších českých týmů může chybovat, ale to nijak nesnižuje skvělý výkon týmu Škopíci. V dalších osmifinálových zápasech se již další překvapení nekonala a zvítězili favorité. Nejvyrovnanější byl zápas Holek z Bystrce 1 s týmem SMA ALFA, který nakonec dokázal zvítězit 2:1.

Porážka Holky z Bystrce I poznamenala natolik, že je nakonec v celkovém pořadí předčil tým Holky z Bystrce 2 (nebyl ryze holčičí), který nakonec dokázal po osmifinálové porážce vystoupat až na skvělé desáté místo, zatímco děvčata z jedničky skončila patnáctá.

Ve čtvrtfinále se dokázaly prosadit hned dva české týmy a tak semifinále nabídlo souboj českých Proradost s německým týmem Men O’mölkk a obhájců loňského vítězství týmu SMA ALFA s týmem Opava Mölkky Team. V obou utkáních byla vidět mölkková hra nejvyšší kvality. Přesné hody, podpořené taktickou vyzrálostí semifinalistů, dokázaly zaujmout i diváky a svou úrovní se vyrovnaly ostatním národním šampionátům.

Po boji nakonec tým Proradost padl s týmem Men O’mölkk těsně 3:2. Naopak skvělou formu potvrdil Opava Mölkky Team, který celkem hladce přehrál slovenskou ALFU 3:1 a již tímto výsledkem si zajistil titul mistra ČR ve hře mölkky pro rok 2015.

Boj o třetí místo sliboval další mölkkové drama, ale tým Proradost nakonec nepřipustil žádné zaváhání a slovenskou ALFU dokázal porazit hladce 3:0 a mohl tak slavit historický úspěch. Finále pak bylo ve znamení další české radosti, když Opava Mölkky Team dokázal porazit tým Men O’mölkk (3:1) a poprvé v historii tak vybojoval jako český tým celkové vítězství na otevřeném mistrovství ČR. Opavský tým potvrdil, že je tím nejlepším, co česká mölkková republika může nyní nabídnout a po vítězství v Česko-moravském poháru, který skončil také v jejich držení, si kluci připsali dosud nejcennější vítězství.

Nezbývá než si přát, aby klukům fazóna vydržela, aby nás dobře reprezentovali doma i v zahraničí a aby nezanevřeli na české turnaje a na podporu hry mölkky. Dále patří díky všem, kteří se podíleli na organizaci a přispěli ke zdárnému průběhu turnaje. Víme, že vše nebylo dokonalé, ale doufáme, že i přesto jste si MČR ve hře mölkky užili, dobře si zahráli a hlavně se pobavili, protože mölkky jsou především o zábavě. Velký dík patří také sponzorům, fanklubům některých týmů i nezaujatým divákům.

Tak neváhejte, házejte a propagujte mölkky, ať se nás příští rok sejde zase o něco víc!

Za organizační tým ČSM Pepa Buzek.

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno