02.09.2023 20:00

XII. Mistrovství ČR v mölkky (Praha 2. 9. 2023)

Tradiční otevřené Mistrovství ČR ve hře mölkky se konalo jako již mnohokrát pod taktovkou Leoše Fialy ze Zruče nad Sázavou. Letos ovšem na netradičním místě i hracím povrchu. Tentokrát se česká, slovenská a německá elita sjela do pražského tenisového areálu u vodní nádrže Hostivař (ano, tam naproti nudistické pláži). Novinkou byla také MODRÁ umělá tráva vyplněná pískem – na tom jsme ještě nikdy nehráli. Koberec je uzpůsoben hlavně pro tenisty, je tedy docela pružný, a to znamená, že házecí kolík hodně odskakoval. Pro úspěch ve hře nezbývalo než předvádět velmi přesné hody.

Počasí organizátoři objednali příjemně teplé, dokonce pro nás za plotem tenisových kurtů hrála i hudba z nějaké oslavy. Dlouho jsme nemohli přijít na to, jakým jazykem vlastně zpívají, až později jsme se dozvěděli, že se tam slavilo 32. výročí vzniku samostatné Kyrgyszké republiky.

Bít se o co největší úspěch přijeli i jablonečtí „SEMTAMŤUK“ (Petr Hanyk, Pavel Švanda a Terka Klikorková) a „Štístka“ (Jitka Klikorková, Břetislav Polák a Jarmila Hanyková). 27 přítomných týmů bylo rozděleno do čtyř základních skupin, kde se utkaly „každý s každým“ na dvě hry. Do hlavního Play-off postoupila nejlepší čtyři družstva z každé skupiny. Ostatní pokračovali v turnaji „Poslední šance“. Ve skupinách se víceméně dařilo všem favoritům. To samé platilo i o osmifinále. Snad jen vítězství „Optimistů“ z Bílovce v bratrovražedném boji s favorizovanou „MaMaJou“ bylo lehkým překvapením.

Zajímavé věci se začaly dít až ve čtvrtfinále „Play-off“: Jablonecký „SEMTAMŤUK“ porazil po vyrovnaném boji „Tomiru“ 3:2, podobně jako zručští „NIC NEBUDE“ své sousedy „Dynamo“, „Bílovec HK“ smetl obhájce titulu „LOBE STAR“ 3:0 (!) a slovenský „Pampúch“ (čerstvý mistr Maďarska) si vyšlápl na „Optimisty“ 3:1.

Do boje o třetí místo svedl osud jablonecké „SEMTAMŤUKy“ a slovenský „Pampúch“. Boj to byl urputný se šťastnějším koncem pro náš tým.

Finále bylo reklamou na špičkové mölkky. Skvělé i smolné hody způsobovaly přelévání stavu skóre z jedné strany na druhou. V rozhodující páté hře měly obě trojice několik možností zvítězit, ale využít se ji podařilo až novopečeným mistrům „NIC NEBUDE“ ze Zruče ve složení Marcela Volfová, Dan Dragoun a Jiří Hrubeš. Gratulujeme.

Konečné pořadí:
    1.    NIC NEBUDE
    2.    Bílovec HK
    3.    SEMTAMŤUK
    4.    Pampúch (SVK)
    5.    LOBE STAR
    6.    Dynamo
    7.    Tomira
    8.    Optimisti
    9.    13. Mölkka
    10.  Mimoni
    11.  Frankenmölkker (GER)
    12.  LVOV KARPATY (UKR)
    13.  MaMaJa
    14.  Hvězdná čtyřka
    15.  SKM Zruč
    16.  Výběr z bobulí

Poslední šance:
    17.  PRORADOST
    18.  Matony Zábřeh
    19.  Pelmel
    20.  Staré časy (SVK)
    21.  Brázdimský statek
    22.  Mölkky Bystrc II
    23.  Štístka
    24.  Není na co čekat
    25.  Doubravka
    26.  TCD
    27.  Praha Chlumec Cheb

 

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno