13.06.2019 21:38

Krkonoše ovládl Bílovec

Dne 8. června 2019 se v Jablonci nad Jizerou konal druhý ročník turnaje v Mölkky nazvaný „JABLONECKO-JIZERSKÁ 50“ jako čtvrtý turnaj v rámci ČESKO-MORAVSKÉHO POHÁRU.

Do Jablonce nad Jizerou se tak sjela mölkková elita z celé republiky. Ačkoliv jsme tomu nevěřili, znovu se opakovala situace, že někteří zamířili nejprve do Jablonce nad Nisou. Ještě, že jsou tu ty mobily!

Celkem přijelo 18 týmů. Mimo tradičních účastníků poháru i tři týmy místní nebo z okolí: Mafie, Štístka, MC Poniklá a Brumík E-Sports. Ocenit musíme zvláště odvahu posledního jmenovaného družstva z Rokytnice nad Jizerou. Kluci se na turnaj nadšeně přihlásili, když předtím hráli Mölkky jen jeden den. Mimochodem si nevedli vůbec špatně.

Musíme se zmínit také o hřišti, na kterém se turnaj pořádal. Jedná se o velmi specifický povrch. Umělá tráva s podkladem z pryžové drtě. Hřiště je to rovné, přiměřeně měkké, ale pružný podklad neodpouští žádné chyby. Kolík má tendenci se po dopadu odrážet do výšky nebo do strany a kutálí se poměrně daleko. Hráč tak byl často překvapen, že při relativně přesném hodu skončila mölkka nesražená nebo spadla úplně jiná. Prakticky nikomu se zde nedařilo podle představ.

Týmy byly rozděleny do tří skupin po šesti. Hrálo se systémem každý s každým na dvě hry. První týmy z každé skupiny a nejlepší tým na druhém místě postoupily přímo do čtvrtfinále „Play-off“. Týmy na 2. až 4. místech si zahrály předkolo „Play‑off“. Ostatní hrály předkolo „Poslední šance“.

Celkem překvapivě ve skupinách zvítězily týmy Bílovec HK, Mölkky Bystrc I a MaMaJa. Přímo do čtvrtfinále postoupila ještě Tomira o jediný bod před SEMTAMŤUKem! Ostatní favorité museli hrát předkolo. Z něj do „Play-off“ postoupily týmy DYNAMO ze Zruče nad Sázavou, domácí SEMTAMŤUK, PRORADOST (Stranné, Spolí, Příbram) a Třináctá mölkka z Brna. Největší radost měl asi tým Brumík E-Sports, který po tuhém boji vyřadil Šimölkky z Vestce u Hořiček.

Po obědě mohly vypuknout vyřazovací boje v „Play‑off“ i turnaji „Poslední šance“. O předposlední místo se utkaly teplická Doubravka s nakonec úspěšnějšími Šimölkkami.

Turnaj „Poslední šance“ nepřinesl téměř žádné překvapení, takže na špici se seřadili tři favorité: SKM ZZV D Zruč, Kotrmelky z Bílovce a We Will Win opět ze Zruče nad Sázavou. Na dalších pozicích skončily místní týmy MC Poniklá, Mafie, Brumík E‑Sports a Štístka, za nimi mladí Vlčáci z Konecchlumí.

Ve čtvrtfinále „Play‑off“ se ovšem děly věci! DYNAMO porazilo Mölkky Bystrc I 3:1, kdy v první hře bystrčtí omylem začali uklízet mölkky ještě před koncem hry. Bílovec HK přetlačil PRORADOST v poměru 3:2, stejně jako MaMaJa Třináctou mölkku. V posledním čtvrtfinále se střetli dva největší favorité na vítězství v Česko-moravském poháru – vedoucí SEMTAMŤUK a druhá Tomira. Mnohem méně chybující Tomira zaslouženě zvítězila 3:1.

Boje o 5. až 8. místo přinesly snad nejdelší a nejnapínavější bitvy celého turnaje. Byly plné dramatických zvratů, promarněných šancí, pádů na 25 bodů i zázračných hodů. Nakonec 5. místo vybojoval SEMTAMŤUK následován týmy PRORADOST, Mölkky Bystrc I a Třináctá mölkka.

Jestli jste dávali pozor, neuniklo vám, že do semifinále se dostaly tři týmy z Bílovce! „No, zřejmě slušnej oddíl, no…” Že si do Bílovce odvezou hlavní trofej rozhodlo už první semifinále. DYNAMO se ve čtvrté hře vynulovalo, a Tomira zvítězila 3:1. Ve druhém semifinále vyhrála MaMaJa nad Bílovcem HK jednoznačně 3:0. Aby byl bílovecký úspěch dokonalý, o to se postaral Bílovec HK v boji o 3. místo, když porazil DYNAMO 3:1.

 A finále? Snad ztráta motivace, snad konjunkce Saturnu s Jupiterem, snad vědomí, že bojují s vlastní rodinou, byly toho příčinou, že se Tomira dokonce dvakrát vynulovala a umožnila tak týmu MaMaJa celkem snadno získat originální vyřezávanou trofej od Břetislava Poláka.

Náročný den zakončilo v půl šesté slavnostní vyhlášení výsledků. Díky štědrým sponzorům byli oceněni a odnesli si ceny všichni účastníci turnaje. Nejvzdálenější družstva – tedy ta bílovecká – si navíc odvezla i tematický (a velmi chutný) dort vyrobený kapitánkou Štístek – Jitkou Klikorkovou.

Jak po tomto turnaji vypadá průběžné pořadí ČMP? Velmi zajímavě! Na čele je stále SEMTAMŤUK s 35 body s náskokem už „jen“ 7 bodů na bíloveckou Tomiru. Třetí místo zaujímají s 20 body hned 4 týmy: Bílovec HK, DYNAMO, Třináctá mölkka a SKM ZZV D Zruč! Na závěrečném pohárovém turnaji ve Stranném bude tedy stále o co hrát.

Počasí nám vyšlo na jedničku, a i když organizace turnaje nebyla bez chyb, věřím, že si všichni hru užili a rádi přijedou i příště. Chtěli bychom poděkovat manželům Hlaváčovým za zajištění občerstvení a všem, kdo nám pomohli s organizací akce. Velký dík patří také sponzorům, bez kterých by se turnaj těžko uskutečnil:

 

Město Jablonec nad Jizerou
TJ Sokol Jablonec nad Jizerou
SNOWHILL - lyžařský areál
NETAIR - poskytovatel internetu
BELDA - autoservis, prodejce vozů DACIA
Nápojka - Jan Enkler
Řeznictví – Martincovi
STOP potraviny – Sedláčkovi
Drogerie - Eva Žďárská
Hračky - Sport - Luboš Prokop
Květinka TEREZKA - Petra Peterková
Květinka V kopečku - Monika Kristanová
Naturka - Radka Jeriová
Textil - Hana Pičmanová
EMBA Paseky n. Jiz. - papírna
Pekařství ŠUMAVA - Růžena Janoušková
Kovářství - Miloš Langhamr
Truhlářství - Václav Hájek
Truhlářství - Petr Hnyk
Cukrářka - Jitka Klikorková
Šikovné ruce Katky Hyškové
Myslivecké sdružení Hořec Jablonec n. Jiz.
Český svaz mölkky

Za tým SEMTAMŤUK  Petr Hanyk

 

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno