11.03.2024 13:32

Halové Mistrovství Evropy 2024

Téměř nachlup přesně před dvanácti měsíci se v rakouském Gössendorfu u Štýrského Hradce konalo halové Mistrovství Evropy ve hře mölkky. Pro naši výpravu z Jablonce nad Jizerou dopadlo velmi dobře. Vlastně úplně nejlépe jak mohlo. Z toho vyplynul závazek dovézt putovní trofej pro vítěze i na letošní halové mistrovství. To pořádal od 1. do 3. března 2024 v severofrancouzském Saint-Amand-les-Eaux místní Club eud' Mölkky.

Vyrazili jsme s dostatečným časovým předstihem už ve středu 28. února. Cesta ubíhala rychle. Po asi 11 hodinách naše plně naložené auto dorazilo do příjemného penzionu v Saint-Aybert (asi 20 km od místa konání). Auto bylo nacpané až po roletku nejen díky pečlivě zabalené trofeji (trochu jsme doufali, že ji na turnaji jen ukážeme a zase odvezeme zpět :-)), ale i kvůli balíku plechovek piva, jenž si objednali další Češi z týmu LOBE STAR (cestovali letecky) a také jsme vezli něco velmi speciálního pro loňské vicemistry. Doporučuji přečíst si příběh o minulém HME.

Náš tým SEMTAMŤUK se letos skládal ze čtyř členů: Petr Hanyk, Pavel Švanda, Jitka a Tereza Klikorkovy. Jitka je zkušená cukrářka a celé čtvrteční dopoledne a večer jsme věnovali přípravě jedinečných dortů. Podrobnosti o jeho výrobě si zaslouží vlastní článek. Co se s nimi dělo dále se dozvíte níže.

Ještě ve čtvrtek odpoledne jsme vyrazili do dějiště mistrovství v naději, že si zatrénujeme. Bohužel zde probíhaly intenzivní přípravy a zahrát jsme si mohli jen venku na antuce za mírného deště. Halu jsme si prohlédli také. Překvapila nás její velikost. Představte si, že Francouzi mají speciální kryté areály pro Pétanque! V asi 70 m dlouhé hale bylo narýsováno 32 hřišť úzkých něco přes 2 metry, pokrytých drobným štěrkem a kamínky. Povrch sliboval nepředvídatelné odskoky házecího kolíku – své sliby splnil.

V pátek 1. března v 11:00 započal „Zahřívací turnaj dvojic“. Ještě před ním jsme slavnostně předali pořadatelům putovní trofej (s tím, že ji už uvidíme jen z dálky) a také vyrobené dorty našim francouzským přátelům. Yann Rayjal i Bruno Boulay se tvářili dojatě. Snad jim zákusky i chutnaly. Ještě jednou vám doporučuji zalistovat v historických análech o loňském HME.

V zahřívacím turnaji se nám příliš nedařilo. JitkaTerkou většinu ze sedmi her prohrály, PavelPetrem převážně remizovali. Velmi dobře si vedla česká dvojice LOBE STAR, která skončila jen velmi těsně pod stupni vítězů. Že by předzvěst následujících dnů?

Sobota 2. března už patřila hlavnímu turnaji Mistrovství Evropy. Konkrétně bojům v základních skupinách. Těch bylo 12 po osmi tříčlenných týmech. Každého tedy čekalo sedm zápasů na dvě hry. SEMTAMŤUKu se celkem dařilo – dokonce měl nejvíce vyhraných her ve skupině. Jenže stejně na tom byly i další tři týmy a o pořadí rozhodovaly „malé“ body. I třetí místo nám s přehledem zajistilo účast v hlavním nedělním play-off. Výborně si vedli také krajané z LOBE STAR, kteří svou skupinu dokonce vyhráli.

Odpoledne jsme měli volno. Využili jsme čas k návštěvě deštivého ale překrásného Saint-Amand-les-Eaux. Mezitím bojovala druhá polovina startovního pole, která určila naše budoucí soupeře. Říct, že zápasy neprobíhaly nejrychleji, by byl čistý eufemismus. Od 18:00 byla v plánu skupinová fáze „Poháru národů“. Jenže turnaj mohl začít až v 19:30, a tak pořadatelé reprezentační turnaj zjednodušili na prosté play-off a soupeři se losovali. Na českou reprezentaci (Radek Louda, Standa Ozimý, Míra Jindřišek a Petr Hanyk) vyšel v osmifinále pořadatelský tým Club eud' Mölkky. Měli jsme namále, ale nakonec jsme postoupili do čtvrtfinále proti výběru Německa. 2:0 pro nás. V semifinále nás málem porazili bratia Slováci. Hádejte, kdo nás čekal ve finále: Zase Francie. A zase soupeři ukázali, proč jsou na špičce pořadí národů. Za druhé místo se vzhledem k předvedenému výkonu rozhodně nemusíme stydět. Bronzové medaile vybojovala reprezentace Španělska. Všem gratulujeme.

Neděle byla vrcholem celého víkendu. V hlavním turnaji už nebylo slabých soupeřů a každý zápas mohl být poslední. Oba české týmy vstoupily do play-off velmi sebevědomě a úspěšně. SEMTAMŤUK postupně vyřadil místní týmy Shop le Dragon du Lac, Les Chopines a polské Siermölkky. Kdo myslíte, že nás čekal ve čtvrtfinále? Ano, pavouk svedl dohromady SEMTAMŤUK a LOBE STAR. Smůla, plánovali jsme se utkat až ve finále. Takto mohl o medaile bojovat jen jeden český tým. Tentokrát nám hráči z Prahy a Zruče nad Sázavou vrátili porážku ze semifinále v Gössendorfu i s úroky. Pro nás tak turnaj skončil po čtyřech zápasech play-off. Nicméně pomocná kritéria nás nakonec usadila na krásném pátém místě z celkových 96 družstev. Velká spokojenost.

Před semifinále proběhl zvláštní ceremoniál, kdy nám byly předány nové oficiální medaile zpětně za loňský halový šampionát. Bronzové pro Standu a Míru a zlaté pro Pavla a Petra. Bez medailí se tedy zaručeně nevrátíme :-). Také nám pořadatelé věnovali pamětní házecí kolíky.

Jistě Vás zajímá, jak si vedli „naši“ LOBE STAR. V semifinále se jim moc nedařilo. Rychle prohrávali 0:2 a ani ve třetí hře se to nevyvíjelo nejlépe. Takže jasně 3:0 pro francouzské Fantastic Four.  TÉMĚŘ!  „Lobíci“ totiž na hraně vyřazení zabrali a předvedli neskutečný obrat na konečných 3:2 pro český tým.

Zlatým hřebem mistrovství se pochopitelně stalo finále. Výjimečně se nehrálo na úzké nudli, ale pořadatelé mu vymezili šíři tří normálních hřišť. První hru odstartovali reprezentanti týmu Les claquettes chaussettes (jedno z družstev klubu Mölkky Mauges). Po bezchybném výkonu také vítězně zakončili. Následující dvě hry začínali LOBE STAR. Po několika drobných chybách soupeře a výstavní jedenáctce Radka se Češi ujali vedení 2:1. “Stepující ponožky“ (za správnost překladu neručím) kontrovaly další bezchybnou hrou na pět hodů. Dokonce jim díky lepšímu skóre připadla výhoda podání v rozhodující páté hře. Ale málokdo vyhrává hru, ve které třikrát mine. Závěrečná Standova citlivá dvanáctka odstartovala bujaré oslavy nejen v českém táboře. Zase máme mistry Evropy!

Perličkou bylo nucené opakování slavnostního ceremoniálu, protože pořadatelé napoprvé zapomněli na putovní trofej. Ještě že si Petr vzpomněl. Hříčkou osudu se tedy stalo, že tato trofej putovala zpět do České republiky stejným autem, kterým přijela do Francie. Hoši z LOBE STAR vítězství završili cestou vlakem TGV do Paříže, kde pořídili společnou fotografii pod Vítězným obloukem. Moc jim k výhře gratulujeme a věříme, že podobný výkon předvedou i na letošním Mistrovství světa v japonském Hakodate. Hoši, děkujem!

Konečné pořadí Halového Mistrovství Evropy 2024:

  1. LOBE STAR (Radek Louda, Standa Ozimý, Míra Jindřišek) /CZE
  2. Les claquettes chaussettes /FRA
  3. Fantastic Four /FRA
  4. Les spammeurs /FRA
  5. SEMTAMŤUK (Petr Hanyk, Pavel Švanda, Jitka a Tereza Klikorkovy) /CZE

 

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno