11.03.2023 18:10

Halové Mistrovství Evropy 2023

Když někomu řeknu, že jsme byli o víkendu s rodinou v Hradci na turnaji v mölkky, většina lidí se zeptá, co že jsou to ty „melky“. Ti, co nás a mölkky trochu znají, už lehce zpozorní a podiví se, že v Hradci Králové někdo tuto hru hraje. Odborníci však pokývnou hlavou a otážou se, jak se nám a ostatním Čechům v rakouském Štýrském Hradci na halovém Mistrovství Evropy dařilo. Jestli to chcete vědět také, posaďte se a nechte si to vyprávět:

Rok 2022 rozhodně nepatří k těm, na které bude mít většina lidí dobré vzpomínky. Týmu SEMTAMŤUK z Jablonce nad Jizerou se však loni herně docela dařilo. Petr se proto rozhodl, že se tým zkusí vydat i na začátku příštího roku na testovací spanilou jízdu do zahraničí. Od 3. do 5. března 2023 v rakouském Gössendorfu u Štýrského Hradce (Graz) pořádal místní klub MÖLKKYnators již osmý ročník Halového ME. Přihlášky se jen hrnuly a kapacita byla velmi brzy naplněna. Naštěstí pořadatelé rozšířili maximální počet týmů na 72, takže jsme měli ještě několik hodin navíc a stihli přihlásit dva dvoučlenné týmy z Jablonce. Sestavili jsme následující družstva s rozdílnými ambicemi:
SEMTAMŤUK 1 (Petr HANYK + Pavel ŠVANDA) – cíl: Co nejlepší výsledek.
SEMTAMŤUK 2 (Zuzana HANYKOVÁ + Roman HANYK) – cíl: Pohodový rodinný výlet do Rakouska.

Vyrazili jsme už ve čtvrtek, abychom nebyli ve stresu a dobře se na boje připravili. Cesta probíhala v poklidu a kolem páté hodiny odpolední jsme dorazili do objednaného apartmánu. Roman se Zuzanou ještě stihli plánovaný atletický trénink. Jestli to nevíte, tak Roman je čerstvě čtyřnásobný Mistr republiky v závodní chůzi. (Hrdý otec si tohle nedokázal odpustit).

Štýrský Hradec je nádherné historické město. Alespoň to tvrdí všechny dostupné zdroje. My jsme z něj viděli jen atletický stadion, plavecký bazén a nákupní centrum. Vlastně jsme ještě několikrát projížděli kolem monumentálního hřbitova na Triester Straße. To je bohužel vše – trochu smutné, ne? Bydleli jsme v části Grazu, která by měla být od místa konání turnaje vzdálená podle map asi 20 minut jízdy autem. Realita byla však dost odlišná. Cesta do Gössendorfu obvykle zabrala až 45 minut. Při první cestě do haly na páteční trénink nás chvíli sledovala dodávka s trojicí dalších českých týmů ze Zruče nad Sázavou a Prahy: DYNAMO (Tomáš + Luďa), LOBE STAR (Radek + Milan) a LOBE STAR 1 (Standa + Míra).

Místní hala se nám ihned zalíbila. Byla příjemně vytopená, vešlo se tam 16 hřišť o rozměrech odhadem 4 x 11 metrů, ale hlavně měla výborný hrací povrch. Na asfaltovém podkladu byl položen silný zátěžový koberec, na kterém kolík odskakoval a klouzal tak akorát podle našeho gusta. Mezi jednotlivými hřišti byly položené dřevěné trámy a na konci stál drátěný plot. Musím zmínit i místní specifická pravidla: Nezáleželo na tom, jestli došlo ke sražení mölkky odrazem kolíku nebo jiné mölkky od hrazení či plotu, nebo kde sražená mölkka leží. Prostě když leží, tak leží – jen se nesmí o nic opírat. Přísně se však dbalo na přešlapy – o tom také později.

V pátek byly krom zmíněného tréninku na programu „Zahřívací turnaj dvojic“ a „Pohár národů“. Ve „WARM UPu“ se dařilo českému týmu DYNAMO, který obsadil dělené třetí místo za vítěznými Le Bâton Bronzé (FRA) a Kubi Sport Polska (POL). SEMTAMŤUK 1 se spolu s LOBE STAR dostal na dělené 9. místo. SEMTAMŤUK 2 a LOBE STAR 1 skončili 17.

Do české reprezentace na „NATIONS CUP“ byli vybráni tři finalisté halového Mistrovství ČR v Rakovníku (Standa Ozimý, Míra Jindříšek a Petr Hanyk) + Radek Louda. Hrály se jen vyřazovací zápasy v pavouku, který byl nalosován těsně před začátkem turnaje. Na nás v prvním kole připadlo reprezentační družstvo Polska. Byl to zápas dramatický, a i když jsme byli ve výrazném vedení, byl to také bohužel náš zápas poslední. Konečné pořadí: 1) Francie 1, 2) Finsko 1, 3) Polsko 2.

V sobotu začalo to, proč jsme všichni do Rakouska přijeli – hlavní turnaj HME. (Jen pro SEMTAMŤUK 2 to byl doplňkový program :D). Osm základních skupin po devíti družstvech slibovalo tučnou porci zápasů hned první den. České týmy byly rozlosovány rovnoměrně do skupin „A“ až „E“. A nevedly si vůbec špatně. Posuďte sami:

Skupina A) 1. místo LOBE STAR 1 – vyhraných her 13, rozdíl bodů +189
Skupina B) 3. místo LOBE STAR – vyhraných her 11, rozdíl bodů +115
Skupina C) 1. místo SEMTAMŤUK 1 – vyhraných her 14 (!!!), rozdíl bodů +212
Skupina D) 6. místo DYNAMO – vyhraných her 7, rozdíl bodů -35
Skupina E) 6. místo SEMTAMŤUK 2 – vyhraných her 7, rozdíl bodů +76

SEMTAMŤUKům 1 se v základní skupině dařilo nad očekávání skvěle. „Utrpěli“ jen dvě remízy, ostatní zápasy vyhráli. Nutno podotknout, že občas s obrovskou dávkou štěstí. Jako například s mladíky z Die Triathleten, kteří v první hře byli ve vedení 48:45 a Pavel jim snadnou dvojku razantně odpálil až do rohu, kde spadly další čtyři mölkky. Ve druhé hře dokonce vedli 45:17, ale nedokázali nepříliš obtížnou pětku trefit, zatímco my svoji jedenáctku 3x ano.

SEMTAMŤUK 2 se naopak ve skupině spíše trápil. Až neskutečné množství smolných hodů způsobilo, že do vyřazovacích bojů málem vůbec nepostoupil. Zachránili je vlastně až soupeři z Harter Elite, kteří se dvakrát „úspěšně“ vynulovali a jen díky těmto +100 bodům ZuzkaRomanem udrželi postupové 6. místo.

Všichni naši se tedy probojovali alespoň do předkola „Play off“, LOBE STAR 1 a SEMTAMŤUK 1 dokonce hned mezi nejlepších 32. Trochu smolné bylo jen to, že oba zručské týmy DYNAMO a LOBE STAR na sebe v předkole narazí.

Nedělní ráno nás přivítalo krásným slunečným počasím. Až se nám ani nechtělo zalézat do potemnělé haly. Co to žvaním za nesmysly?! Kdo by se proboha opaloval, když může hrát mölkky. Zvláště, když je turnaj tak dobře rozjetý.

Nejprve byla na pořadu předkola „Play off“. Jeden z dvojice DYNAMO a LOBE STAR si musel vytáhnout černého Petra a sestoupit do bojů o umístění. Po vcelku jednoznačném výsledku tento osud potkal DYNAMO. Jiné to bylo se SEMTAMŤUKem 2: po tuhém boji nakonec porazil polské ŚKKF ZBIJAKI 2:1 na hry. Jupí, nebudeme poslední!

Druhé kolo hlavního pavouku už začalo pomalu oddělovat pověstné zrno od plev. Většinou do osmifinále postupovali nasazení ze základních skupin. Škoda, že to platilo i pro české LOBE STAR i SEMTAMŤUK 2. Dobře, že to platilo i pro české LOBE STAR 1 i SEMTAMŤUK 1.

Pomalu začínalo jít do tuhého. LOBE STAR 1 zdolali 2:0 švýcarské Flugschneise a ve čtvrtfinále je čekali domácí Mölkkynators 2. Náš SEMTAMŤUK 1 pokořil také 2:0 vynikající Sun Va Baz z Francie (bez diskuze nejhlasitější tým celého víkendu). Na nás vyšlo nejlepší družstvo ze všech základních skupin – FIN 5 (hádejte odkud). Musím vyzdvihnout výkon našeho Pavla. Během turnaje se rozehrál ke skvělým hodům. Věřte mi - sledovat zkušené matadory, jak kroutí hlavou, když je z přesnosti školí šestnáctiletý kluk – to je pohled pro bohy.

Utkání LOBE STAR 1 s Rakušany poznamenal nepříjemný konflikt ohledně údajného přešlapu. Nemilé, byl to ale výjimečný případ. Jinak všechny zápasy probíhaly ve velmi přátelském duchu. Včetně toho našeho s Finy. V obou duelech slavili po vítězství 2:1 Češi. Jen tak dál!

Jenže do nekonečna to ani při nejlepší vůli jít nemohlo. Musel nastat okamžik, kdy oba nejlepší české týmy narazí na sebe. Bohužel/naštěstí k tomu došlo už/až v semifinále. To se hrálo už na tři vítězné hry. Všichni jsme do utkání nastupovali s klidem, že Česko má jistou alespoň jednu medaili. Nicméně žádný z nás se nechtěl smířit s bojem jen o bronz. Rozhodovalo se až v páté hře. Pavel ji výborně začal, Petr ukončil. LOBE STAR 1 čekal zápas o třetí místo, SEMTAMŤUK 1 šokující finále.

Kolem hřiště č. 4 se shromáždil dav, na který nejsme vůbec zvyklí, ale do utkání jsme nastupovali s vědomím, že máme splněno. Druzí finalisté nemohli být většími favority. Bruno BOULAY a Yann RAYJAL alias Le Bâton Bronzé jsou nejen vítězové pátečního zahřívacího turnaje, ale hlavně obhájci posledních dvou ročníků HME a také vicemistři světa z roku 2022 ze Samöens! Co proti nim zmůžou dva neznámí maníci z Krkonoš?

Nebudu to protahovat. Vítězové se díky téměř bezchybné hře (minuli pouze jednou) během finále prakticky nedostali pod tlak, naopak soupeři museli neustále dotahovat. Ale ani mohutný tlak v závěru nestačil na přesné hody Pavla. Po závěrečné osmičce vypukla bouře radosti v českém táboře.

JENŽE

Co se to sakra děje? Překvapené výkřiky diváků a les rukou ukazujících k odhodové čáře. Průšvih! Pavel sice po odhodu udělal předpisové dva kroky vzad, ale v euforii z vítězství se k němu vrhl Petr, aby ho objal, přičemž kopl do mölkkari ještě před tím, než Pavel opustil prostor za ním. Nic nebyly platné protesty – rozhodčí byl neoblomný, tak musel následovat pád na 25 bodů.

ALE

V tuhle chvíli se ukázalo, z jakého těsta francouzští šampioni jsou. Rozhodli se, že tímto způsobem zvítězit nehodlají, zvedli se a rozhodčímu sdělili, že uznávají naše vítězství. Toto úžasné gesto Fair play vyvolalo obrovský potlesk v celé hale a zajistilo jim náš nehynoucí vděk a obdiv. Pánové – poklona!  

Takže teď definitivně: JSME MISTŘI EVROPY!

To však z českého pohledu nebylo vše. Stále ještě probíhal zápas o 3. místo mezi LOBE STAR 1 a FIN 3. Aktuální venkovní mistři Evropy nezklamali a završili tak velký český den. Velké blahopřání do Zruče a Prahy pro LOBE STAR 1 k bronzovým medailím tentokrát z halové Evropy!

Dovolte mi závěrem pogratulovat organizátorům z MÖLKKYnators Graz ke skvěle zvládnuté akci. Stále se musím divit, jak úspěšně nacpali tolik mölkkových nadšenců do jedné haly. Děkuji všem účastníkům za přátelskou atmosféru po celý víkend. Také musím ocenit všechny české týmy za výbornou reprezentaci a vzájemnou podporu. Hoši, děkujem!

Konečné pořadí Halového Mistrovství Evropy 2023:

  1. SEMTAMŤUK 1 (Pavel ŠVANDA + Petr HANYK) CZE
  2. Le Bâton Bronzé (Bruno BOULAY + Yann RAYJAL) FRA
  3. LOBE STAR 1 (Stanislav OZIMÝ + Miroslav JINDŘÍŠEK) CZE
  4. LOBE STAR (Radek LOUDA + Milan LOUDA) CZE
    SEMTAMŤUK 2 (Zuzana HANYKOVÁ + Roman HANYK) CZE
  5. DYNAMO (Luděk KVAPIL + Tomáš LOHYNSKÝ) CZE

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno