23.12.2014 03:56

ROZHOVOR s Josefem Buzkem, prezidentem Českého svazu MÖLKKY

Jste prezidentem Českého svazu MÖLKKY, jak a proč svaz vznikl?

Toto sdružení, vlastně nyní už zapsaný spolek, vzniklo zhruba před třemi lety díky úsilí několika nadšenců hry mölkky, kteří dali hlavy dohromady a vše vyvrcholilo vznikem Českého svazu MÖLKKY. Všichni ti, kteří jsou nějakým způsobem spojeni se vznikem sdružení, tráví hodně svého volného času právě prací pro Český svaz MÖLKKY. Hlavním důvodem vzniku ČSM byla snaha rozšířit hru mölkky mezi širší veřejnost, zaštítit hráčskou základnu a také podporovat organizování soutěží ve hře mölkky.

 

Co Vy a mölkky?

Od chvíle, kdy jsem si mölkky poprvé vyzkoušel, jsem jim zcela propadl. Je to pro mě srdeční záležitost, které věnuji hodně svého volného času, ale tento koníček mi přináší také hodně radosti díky lidem, kteří se na chodu svazu aktivně podílejí. Je potěšující, když vidíte, že zájem o mölkky neustále narůstá, vznikají nové turnaje a hráčská základna se rozrůstá. Jinak mně osobně dělá největší radost, když vidím, že i mimo tu naši mölkkovou partu se najdou nadšenci, kteří mají stejný zápal pro hru jako mi a dokáží zorganizovat opravdu kvalitní turnaj.

 

Vraťme se ke sportovní stránce. Myslíte si, že brzy dokážeme konkurovat mölkkovým velmocem a například vybojovat titul mistrů světa nebo Evropy­?

Myslím, že tak vysoko zatím mířit nemůžeme, protože nemáme tak širokou hráčskou základnu. Máme sice několik opravdu kvalitních hráčů, ale mölkky jsou především týmovou hrou a utvořit opravdu dobře fungující reprezentační družstvo bývá často oříškem. Zatím na výraznější úspěchy na mezinárodní scéně čekáme, ale myslím, že už letošní rok ukázal, že není třeba se konkurence přehnaně obávat. Např. 6. místo na Otevřeném mistrovství Německa ve hře mölkky nebo 2. místo na Otevřeném mistrovství Slovenska jsou již opravdu pěknými výsledky, ale ten krůček na samotný vrchol nám ještě chybí. Přesto věřím, že rok 2015 bude v tomto směru rokem průlomovým a že pokud se nám podaří sestavit opravdu kompaktní a fungující tým, můžeme už letos pomýšlet jak v Německu, tak na Slovensku na stupínek nejvyšší. 

Mölkky na mě působí jako hra založená z velké části i na štěstí, dá se opravdu nějak trénovat?

Ale jistě, každý sport nebo hra se dá trénovat a s tréninkem výkonnost roste. A jak se říká, trénink dělá mistra! Z vlastní zkušenosti vím, že štěstí vám pomůže v několika hodech, ale celkový výsledek je takový, že ti nejlepší jsou většinou opravdu ti, co toho mají nejvíce odehráno a odtrénováno. Takže neváhejte a trénujte.

 

Vraťme se k turnajům. Jak byste charakterizoval Česko-moravský pohár ve hře mölkky?

Podařilo se nám dát dohromady skupinu turnajů, které již mají za sebou nějakou historii a tradici. Jedinou výjimkou je halové MČR, které bude mít v roce 2015 svoji premiéru. Bude to první příležitost vyzkoušet si hru mölkky i v hale a také první turnaj, který se bude hrát ve dvou dnech, takže to je pro nás zatím tak trošku neznámá. Je to další krok pro Český svaz MÖLKKY, jak pomáhat a pracovat na rozvoji hry mölkky. Jak jistě víte, složení turnajů vypovídá o tom, že chceme mölkky představit co nejširšímu spektru zájemců. Bude to vlastně taková dlouhodobá soutěž a vítěz bude znám až po absolvování všech turnajů.

 

Můžete v krátkosti představit turnaje ČMP?

Vše odstartuje 21. 3. – 22. 3. 2015 halovým MČR v Rakovníku na umělém povrchu. Pokračovat budeme 1. 5. 2015 turnajem ve Zruči nad Sázavou na antuce. Pak se sejdeme na Moravě při turnaji Brněnský hod 23. 5. 2015 na trávě a vše vyvrcholí 20. 6. 2015 turnajem v Dobrušce opět na trávě. Celkový vítěz poháru bude vyhlášen v rámci mistrovství ČR ve hře mölkky.

 

Můžete z programu ČMP něco zdůraznit, co by mělo hráče nebo diváky přilákat?

Na prvním místě je samozřejmě zabezpečení bezproblémového chodu turnaje, se vším, co k tomu patří. Samozřejmostí je možnost občerstvení a pěkné ceny pro ty nejlepší. A určitě nebude chybět dobrá zábava. Pro mě je hlavním cílem, aby si všichni dobře zahráli a strávili příjemné chvíle při hře mölkky. Podrobné informace k jednotlivým turnajům naleznete na našich webových stránkách. Každý z nich je svým způsobem unikátní. Tak neváhejte a přijďte si to s námi hodit.

 

A jaké bude MČR 2015?

Pokud vyjde vše optimálně, tak by se MČR mělo opět vrátit zpátky na Moravu. Stejně jako v předchozích letech bude MČR otevřené, tudíž se ho mohou zúčastnit i týmy ze zahraničí. Ředitelem turnaje byl zvolen Lubomír Vlk, který nyní intenzivně pracuje na zveřejnění bližších informací, takže se brzy vše dozvíte z našich webových stránek. Mým přáním je, aby MČR bylo opět důstojným vrcholem sezóny a aby se poprvé v historii stal mistr ČR také vítězem celého turnaje. Jediné co zatím mohu prozradit je datum konání, a to 5. 9. 2015.

 

Zmínil jste, že byste si přál, aby byl mistr ČR také vítězem celého turnaje. Mám to chápat tak, že MČR zatím nepoznalo vítěze z ČR?

Ano, zatím vždy zvítězil zahraniční tým, ale věřím, že právě rok 2015 by mohl přinést změnu. Díky ČMP bude více příležitostí pro týmy z ČR poměřit síly s českou, ale i zahraniční špičkou. A tím pádem získat více potřebných turnajových zkušeností, které zatím domácím týmům chybí. Zároveň si musíme také přiznat, že ti nejlepší se podílí na organizaci MČR, takže se musí vzdát účasti ve prospěch uspořádání kvalitního turnaje, za což jim patří můj velký dík.

 

ČMP jsme již představili, a jaké další novinky pro rok 2015 chystáte?

Plány jsou velké, ale vždy záleží na tom, jestli se podaří sehnat i potřebné nadšence na realizaci. Já i moji kolegové máme nápadů opravdu hodně. Uvědomujeme si tíhu zodpovědnosti, protože ČSM reprezentuje, propaguje a zviditelňuje mölkky. Přesto je myslím brzy na to vše prozradit už nyní. Sledujte naše stránky a žádná novinka vám neuteče.

    

A co třeba nějaká soutěž, v roce 2013 jste vybírali nejhezčí fotku ze hry mölkky, nechystáte něco podobného?

Příští rok určitě nějaká bude. Již mám nějaký nápad v hlavě, ale jeho realizaci ještě musím probrat s kolegy. Můžu jen prozradit, že soutěž bude probíhat v průběhu celého roku a opět v ní budou hrát roli fotografie.

 

Jako prezident Českého svazu MÖLKKY příští rok završíte čtyřleté funkční období, budete usilovat o znovuzvolení?

Rok je opravdu dlouhá doba a může se toho ještě hodně změnit. Jediné, co vím zatím jistě, je že se chci i nadále této úžasné hře věnovat. Myslím, že to nezáleží na funkci, kterou člověk vykonává, ale je to hlavně v zápalu pro danou věc. Jak jsem již řekl, mölkky jsou pro mě srdeční záležitostí a svaz budu i nadále podporovat, ať budu prezident nebo řádný člen. Není to celé o funkcích, ale o lidech a hře, která mě baví a přináší mi radost, když vidím, že baví i lidi kolem mě.

 

Co popřejete hráčům a fanouškům hry mölkky do příštího roku?

Nejdříve bych všem popřál klidné a šťastné Vánoce a do nového roku hlavně zdraví. Hráčům bych popřál přesnou ruku a ať jim hra přinese hodně zábavy, radosti a dobrých výsledků. Všem, kteří pořádají turnaje v této báječné hře, přeji, ať mají dostatek soutěžních týmů a dokáží úroveň popostrčit zase o nějaký stupínek výš. Za sebe chci všem, kteří podporují hru mölkky, poděkovat, protože bez Vás to nejde. Tak neváhejte a házejte a u hry möllky se scházejte.

 

Děkuji za rozhovor

Leoš Školoud

—————

Zpět


Novinky

23.06.2014 12:18

7. Mistrovství Německa ve hře mölkky

Ve dnech 14. - 15. 6. 2014 se v německém Erlangenu uskutečnilo již 7. Otevřené...

Celý článek

—————

16.06.2014 17:12

Mölkky na akci Dobruška FEST 2014

Dobruška Fest je unikátní projekt, díky kterému se spojuje hudba s netradičními sporty. Český...

Celý článek

—————

05.06.2014 08:52

Jedeme do Erlangenu na 7. Mistrovství Německa ve hře mölkky!

Reprezentační tým Českého svazu MÖLKKY se zúčastní 14. - 15. června 2014 mistrovství Německa ve...

Celý článek

—————

26.05.2014 19:29

Brněnský hod

V sobotu 24. května 2014 se od 10:00 hodin v Brně konal Brněnský hod (turnaj ČESKO – MORAVSKÉHO...

Celý článek

—————

09.05.2014 20:52

Ve Zruči jsme předvedli svou zručnost

Ve čtvrtek 8. května 2014 od 13:00 proběhl na tenisových dvorcích TJ Jiskra Zruč nad Sázavou turnaj...

Celý článek

—————

15.03.2014 21:59

ME v Tallinnu a Tallinn Cup 2014

Historicky 1. Mistrovství Evropy tříčlenných družstev se uskutečnilo 8. 3. 2014 v estonském...

Celý článek

—————

03.03.2014 07:39

Víkend v Tallinnu - startujeme letošní mölkkovou sezónu pěkně zostra

V termínu 8. 3. - 9. 3. 2014 se reprezentanti ČSM účastní mölkkového víkendu v Tallinu....

Celý článek

—————

13.02.2014 03:29

Dobruška MÖLKKY OPEN 2014

V sobotu 14. 6. 2014 se uskuteční 2. ročník mezinárodního turnaje Dobruška Mölkky Open. Turnaj se...

Celý článek

—————

09.11.2013 17:08

Zasedání Výkonného výboru ČSM 9. 11. 2013

V sobotu 9. 11. 2013 v Motelu Velký Rybník proběhlo otevřené (s možností účasti členů ČSM) zasedání...

Celý článek

—————

14.09.2013 03:02

2. Otevřené Mistrovství České republiky ve hře Mölkky

V sobotu 7. září 2013 od 10:00 proběhl ve sportovním areálu v Popůvkách u Brna 2. ročník...

Celý článek

—————

Všechny články

—————


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno