07.03.2017 17:26

Rakovnické mölkkování ovládl tým Tomira!!!

O víkendu 4. – 5. 3. 2017 proběhlo v areálu tenisového centra CAFEX Rakovnické mölkkování. Byl to startovní turnaj letošní pohárové sezóny spojený s galavečerem mölkky, kde byli vyhlášeni vítězové ankety za rok 2016. Nakonec v turnaji startovalo 16 týmů, ve kterých byli zástupci od nejmenších až po ty dříve narozené. Týmů sice mohlo být o malinko více, ale ti co přijeli, rozhodně nelitovali, protože měli možnost strávit víkend nabitý hrou mölkky.

Asi největším lákadlem byl start úřadujících mistrů ČR (tým PRORADOST). Dále ve startovním poli nechyběl tým loňských vítězů Česko-Moravského poháru (Třináctá mölkka), ale i tým obhájců loňského vítězství na Rakovnickém mölkkování (tým SEMTAMŤUK), tři týmy sympatických a skvěle hrajících dam z Bystrce, tentokrát doplněné i o nějaké muže a další pravidelní účastníci našich turnajů. Jako bonbónek nebo lépe třešnička na dortu ve startovním poli nechyběli několikanásobní mistři Německa (tým Men O Mölkk). 

Rakovnické mölkkování odstartovalo vlastně již v pátek večer, kdy proběhlo rozlosování soutěžních týmů do základních skupin. Deset soutěžních týmů dorazilo již na páteční losování a většina jich zůstala i na valnou hromadu ČSM. Pro hráče asi nejzajímavější rozhodnutí VH je, že vítěz právě startujícího Česko-moravského poháru bude mít možnost ČR reprezentovat v soutěži národů na letošním mistrovství světa.

V sobotu jsme po slavnostním zahájení odstartovali první hrací den. Herní systém byl připraven tak, aby si všechny týmy dostatečně zahrály. Nakonec každý tým odehrál během celého dne 7 soutěžních duelů, které se hrály na dvě vítězné hry. Rozhodujícím kritériem pro postup do čtvrtfinále byl počet výhraných duelů. Jako pomocné kritérium při shodě posloužil počet bodů za vyhrané hry. A jako třetí pomocné kritérium nám posloužil průměr bodů za všechny odehrané hry.

Již během soboty byly vidět opravdu skvělé mölkkové výkony, ale i opravdu neuvěřitelné hody. Překvapením turnaje se stal tým Mölkky Way z Brna, který se jako jediný nováček dokázal probít do čtvrtfinále ze druhého místa. Smolařem dne se stal tým Lobestar, který dokázal soupeře notně potrápit, ale v klíčových momentech se mu lepila smůla na paty. Velmi vyrovnaný boj se sváděl také o poslední postupová místa a zajména Holky z Bystrce I měli opravdu smůlu, neboť jim v posledním kole vyfoukl čtvrté postupové místo tým SEMTAMŤUK.

Překvapením turnaje se již první den stal tým Za Zruč veselejší, který dokázal vybojovat celkem 6 výher a za sebou tak nechal i tým Men O Mölkk. Tým složený ze zkušených zručských mölkkových harcovníku (Monika, Mária, Martin a Leoš) si duely v základní skupině užíval a na všechny strany z nich čišela radost ze hry. Druhou skupinu zcela proti papírovým předpokladům ovládl tým Holky z Bystrce II, který tak čekal ve čtvrtfinále prestižní duel s týmem SEMTAMŤUK, který o postup bojoval do poslední hry a nakonec na poslední postupové místo dosáhl jen díky lepšímu bodovému průměru z odehraných her. Na nepostupové pozici skončil také obhájce pohárového vítězství, a to tým Třináctá mölkka.

Po prvním hracím dnu jsme tedy znali čtvrtfinalisty, ale pro vyřazené týmy turnaj také ještě nekončil. Všech osm se jich přihlásilo do nedělního turnaje „Poslední šance“. Po skvělých výkonech bylo potřeba doplnit energii, a tak galavačer s mölkky odstartoval tradičně bohatým rautem. Dalším bodem programu bylo zhodnocení roku 2016 a představení plánů na rok 2017. A pak přišlo vyvrcholení večerního programu, tedy vyhlášení ankety za rok 2016. Výsledky naleznete na našem webu v sekci anketa. Po skončení oficiálního programu pokračovala volná zábava, někdo hrál bowling, jiní šipky, další dlouze diskutovali o mölkky (mimochodem nejvíce o Mistrovství světa, které se letos koná právě v Rakovníku) atd., ale důležité bylo, že se snad všichni dobře bavili.

Druhý den ráno jsme po vydatné snídani odstartovali turnaj „Poslední šance“. V něm startovalo celkem 8 týmů, a tak se hrálo opět ve dvou skupinách systémem každý s každým. Vítězové skupin se pak utkali o celkové vítězství. Skupině A kraloval tým „dorostenců“ Za Zruč veselejší D, který si připsal cenné skalpy jak Holek z Bystrce I, tak i Třinácté mölkky. Skupinu B ovládl domácí tým Cafex, tedy obhájce loňského vítězství. Finále poslední šance mělo opravdu náboj a nakonec po vyrovnaném boji nedělní neporazitelnost uhájili zručští.

Ve čtvrtfinále se ke skvělým hodům přidalo i napětí a začalo se i více taktizovat. Nejprve tým Holek z Bystrce II dokázal ve fantastickém duelu těsně zvítězit nad týmem SEMTAMŤUK, když jejich duel byl jedním z nejlepších zápasů, které byly na turnaji k vidění. Tým Tomira dokázal využít skvělé hry všech členů týmu a vyřadit z bojů o finále ambiciózní tým Dobrý Hod. Prestižním duelem byl také souboj PRORADOSTI s týmem Za Zruč veselejší, který nakonec po lítém boji ovládl tým PRORADOST, když zejména hody Alenky dokázaly zamávat s psychikou soupeře. V posledním čtvrtfinálovém duelu potvrdil Men O Mölkk svojí taktickou vyzrálost a zvítězil nad týmem Mölkky Way.

V semifinále pak čekala na tým Men O Mölkk opět Bystrc, ale tentokrát Holky z Bystrce II. Ani tento tým ale nedokázal zastavit rozjetý tým Men O Mölkk, který přesnou ruku podpořil i lepší psychickou odolností, a tak se mohl radovat z postupu do finále. V druhém semifinále pak tým Tomira hladce předčil tým PRORADOST, který se musel spokojit s bojem o třetí místo.

Ale i vyřazené týmy měly stále o co hrát, hrálo se o body do Česko-moravského poháru. A tak byly i souboje o páté až osmé místo plné emocí a napětí. Nakonec se na páté místo probil tým Za Zruč veselejší, který dokázal přehrát nejprve tým Dobrý Hod a poté v boji o páté místo zručskou týmovou sílu poznal i SEMTAMŤUK.  

I v boji o bronzové medaile bylo vidět několik opravdu skvělých hodů. Přesto tým PRORADOST nakonec celkem hladce třetí místo vybojoval. Hlavně proto, že dvojkám z Bystrce už se tak skvěle nedařilo a trošku se jim možná ze soupeřů rozklepaly ruce.

Finále bylo napínavé až dokonce a nemělo jednoznačného favorita. Tomira vstoupila do finále excelentně a hladce ovládla první hru a ani soupeř nechyboval, takže byli k vidění excelentní hody. Další průběh hry byl nesmírně vyrovnaný, ale nakonec šel tým Tomira do trháku a vedení 2:1 na hry. Pak ale na ruce bíloveckých dolehla trošku nervozita a naopak hráči Men O Mölkk dokázali skvěle shazovat to, co potřebovali. Bylo tedy vyrovnáno 2:2 a šlo se do rozhodující hry. První prohoz zaznamenal  Radek, ale i soupeř chyboval a tak nakonec celé finále znamenitě zakončil Pavel a  odstartoval tak gejzír radosti v týmu Tomira. Pochvala patří i divákům, kteří ač fandili Tomiře, velice sportovně tleskali všem hodům a při vyhlášení výsledků i Men O Mölkk odměnili aplausem.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem sponzorům, zvláště pak Tenis centru CAFEX za poskytnutí veškerého zázemí, Justové pálenici za zaplacení rautu, městu Rakovník za pořízení originálních trofejí, členům ČSM za výbornou reprezentaci svazu a všem týmům za účast na Rakovnickém mölkkování. Speciální díky patří také všem, kteří se podíleli na realizaci tohoto víkendu, zvláště pak Markétě, Leošovi, Michalovi a dalším. Doufám, že jste si Rakovnické mölkkování užili, dobře si zahráli a věřím, že se opět sejdeme na dalším turnaji ČESKO–MORAVSKÉHO poháru, tentokrát v Brně. Opravdu to není apríl, 1. dubna 3. halové mistrovství ČR. A pamatujte, že svaz jste vy!!!

Pepa Buzek – sekretář ČSM

PS: Kompletní výsledky hlavního turnaje (Základní skupiny, umístění skupinyPlay off a Play off - dohra)

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno