02.08.2012 20:41

Mistrovství Slovenska 2012

Letos jsme se poprvé jako ČSM zúčastnili již 4. ročníku otevřeného Mistrovství Slovenska ve hře Mölkky, ale většina členů našich družstev již startovala i na minulém ročníku. První družstvo složené ze zkušených harcovníků (ČSM 1) hrálo ve složení (Luboš Vlk, Michal Antoš, Milan Varga a Leoš Školoud). Druhé družstvo, složené převážně z nováčků (ČSM 2), hrálo ve složení (Josef Buzek, Alena Kaltounková, Jarda Šmídek, Markéta Palmášiová).

Tentokrát jsme nepodcenili přípravu ani aklimatizaci. Do kempu Zlaté Piesky jsme dorazili již v pátek odpoledne. Po ubytování a lehčím odpočinku jsme se vrhli do tréninku na místní trávě, abychom si řádně osahali domácí pažit. Dali jsme si takové malé ČSM derby, nastoupili jsme proti sobě ve složení, ve kterém jsme chtěli hrát i na šampionátu, jen družstvu ČSM 1 chyběl hráč Lubo Vlk, který měl ještě jiné povinnosti, a tak dorazil až v sobotu. Hráli jsme v podstatě až do tmy a nakonec se po součtu bodů z výhry radovalo družstvo ČSM 2. Pak následovala regenerace u pivečka a vše jsme završili nočním koupáním v jezeře.

Druhý den ráno jsme již nemohli dospat, po vydatné snídani a ranní rozcvičce jsme s chutí vyrazili na místo konání akce. Počasí přálo až dost, sluníčko svítilo a bylo již pěkné vedro, ale to nikomu nevadilo. Prezident SZM oficiálně přivítal všechny soutěžní týmy, vysvětlil pravidla hry a mohlo se začít losovat.

Družstvo ČSM 1 bylo nalosováno do poměrně těžké skupiny, za soupeře měli tým z kolébky Mölekk FinnNRJ a německý tým Mölkk Häärtär. Naši ale vlétli do soutěže skvěle a znatelně zaskočili soupeře dvěma výhrami. Získali tak klid do dalších kol a nakonec dokráčeli k výhře ve skupině s celkovým součtem 242 bodů a náskokem 11 bodů na druhé Finy.

Družstvo ČSM 2 mělo skupinu papírově lehčí, ale přesto velice zkušenou. Týmy Promölkky ze Slovenska (pohodáři) a Sekačky sedmikrásek (krásky z Čech, co to s kolíkem opravdu umí) potvrdily, že hrají mölkky sice pro zábavu, ale pravidelně. Nám se ale podařilo od začátku hrát naši hru, nehnali jsme se zbytečně do zakončování her, ale pravidelně jsme sbírali body a to nakonec rozhodlo. Sekačky sice dokázali zvítězit ve třech hrách, ale i přesto jsme je nakonec předčili o dvacet bodů a skupinu jsme s celkovým součtem 272 bodů vyhráli. Přesto ale z naší bodově velice úspěšné skupiny dokázali všechny tři týmy postoupit do další fáze turnaje. My jsme sice tajně doufali v přímý postup do čtvrtfinále, ale domácí obhájci prvenství si po zaváhání finských Päatibaari (po pěti výhrách měli v šesté hře nulu) přímý postup pohlídali.

V další fázi turnaje družstvo ČSM 1 dostalo do skupiny slovenské Promölkky a německý NPV 2. Po celkem jasné výhře v prvním kole, zvítězilo v druhém celkem jasně NPV 2. V kole třetím naše družstvo zabralo a dokázalo opět zvítězit, na NPV 2 to sice nestačilo, ale na postup do čtvrtfinále z druhého místa ano. Náš tým nakonec za Němci zaostal o pouhé tři body.

Tým ČSM 2 se v české skupině o postup do čtvrtfinále střetl s týmy ČASPV a opět se Sekačkami Sedmikrásek. Po tuhém boji jsme nakonec skončili na třetím nepostupovém místě. Sekačkám se dokonale podařila odveta za předchozí skupinu a nakonec dokázali postoupit z druhého místa.

Ve čtvrtfinále tým ČSM 1 opět narazil na finský FinnNRJ a české SA-KO. Finové opanovali první dvě kole a náš tým na ně před posledním kolem ztrácel 20 bodů. Cílem bylo zariskovat a pokusit se vyhrát, jedině vítěz totiž postupoval do semifinále. Kolo se nám ale nakonec vůbec nevydařilo (Lubo netrefil kopu, Michal prohodil 12 a Milan pak neudržel nervy a byla z toho třetí nula a konec nadějí), nakonec z toho bylo poslední místo ve skupině a konec v soutěži.

Celé mistrovství ovládly týmy z Finska (obsadily první tři místa). Až na čtvrtém místě skončil domácí favorit slovenský tým Alfa. Podrobné výsledky jsou na stránkách SZM (https://www.molkky.sk/molky/35/MSR-2012-Zlate-Piesky---VYHODNOTENIE). Naši účast bych také hodnotil jako úspěšnou, jednička ve čtvrtfinále a dvojka postupem z první skupiny splnila cíl, se kterým na MSR přijela. Rozhodně naše výkonnost je příslibem pro další turnaje. Dokázali jsme si, že se můžeme klidně měřit i s těmi nejlepšími. Nad některými hody srdce prezidenta opravdu zaplesalo, že Jardo ….

Celkově hodnotím MSR jako velice podařené, hřiště byly dobře připravené, organizačně bylo vše dobře zmáknuté, počasí také skvělé, i když by nemuselo být zas až takové horko. Rozhodně se nám na MSR velice líbilo a příští rok určitě opět rádi přijedeme, ale doufáme, že s většinou týmů se ještě letos v září uvidíme u nás v Popůvkách u Brna na historicky 1. ročníku MČR ve hře Mölkky. Těšíme se na Vás a budeme se snažit, aby MČR bylo stejně podařené jako MSR.

 

Josef Buzek – prezident ČSM

Fotoreportáž

 

PS: Máme dva nové členy, po MSR naši členskou základnu rozšířili Alena a Jarda, kterým oběma přeji, ať jim to hází alespoň tak, jako na Slovensku. 

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno