20.05.2016 02:32

III. Jarní zlatá zručská mölkka se tentokrát hrála Proradost, známe také první mistry Posázaví

V sobotu 14. května 2016 od 10:00 hodin proběhl na tenisových dvorcích TJ Jiskra Zruč nad Sázavou turnaj III. Jarní zlatá zručská mölkka. Pořadatelem akce byl spolek přátel Zruče nad Sázavou v čele s Leošem Fialou – člen ČSM (více o spolku se dočtete zde). Turnaje se nakonec zúčastnilo 28 soutěžních týmů. Složení týmů bylo opravdu rozmanité, nechyběly kompletně dětské týmy, dámské týmy nebo rodinné týmy. Hlavně ale nechyběla dobrá nálada a zdravá soutěživost.

Ve startovním poli byl tým úřadujících halových mistrů ČR (Třináctá mölkka), tým lídra Česko-moravského poháru (SEMTAMŤUK) a také tým úřadujících vicemistrů ČR (Proradost). Samozřejmě nechyběli domácí matadoři (Veselejší mölkka Zruč, Lobestar, atd.), ale i týmy úplných nováčků.

Turnaj odstartoval podle harmonogramu. Bylo připraveno celkem 15 mölkkových hřišť. Každý tým odehrál v základní skupině 6 duelových utkání. Vždy se hrálo na dvě kola a za každou vyhranou hru se započítal do tabulky bod. V případě bodové shody rozhodoval vzájemný zápas. Čtyři nejlepší týmy z každé skupiny postoupily do bojů o pěknou a orginální trofej, ale i ti, co nepronikli mezi šestnáctku nejlepších, měli stále šanci zvítězit v turnaji „Poslední šance“.

V základní skupině se odehrálo několik opravdu pěkných a nervy drásajících zápasů. Nakonec se všem papírovým favoritům podařilo postoupit do vyřazovací části turnaje. Ačkoliv například tým Proradost postupoval až ze čtvrtého místa a také Třináctá mölkka si nepočínala vůbec suveréně. Naopak domácí favorit Pallasit ve své skupině hladce vybojoval první místo.

Již v osmifinále došlo k souboji dvou těžkých vah, když na sebe narazily týmy Proradost a SEMTAMŤUK a po pěkném mölkkovém boji se nakonec radoval tým Proradost, který tak potvrdil, že mu zručské mölkkové kolbiště opravdu svědčí (loni ovládl po lítém boji zručskou DC LIGU).

Čtvrtfinále pozvedlo herní úroveň a napětí ještě na vyšší stupeň. Svou vysokou výkonnost potvrdil tým Tomira, který dokázal oplatit nedávnou finálovou porážku z halového MČR týmu Třinácté mölkky. Zkrátka pánové z Bílovce potvrdili, že jim to opravdu hází. Brněnské derby se odehrálo v dalším čtvrtfinálovém klání, kde pozici jedniček obhájily Holky z Bystrce I, které vyřadily tým Holky z Bystrce II. Další čtvrtfinále bylo již bojem o krále Zruče, střetly se dva nejlepší domácí týmy a nakonec předčil mírně favorizovaný tým Pallasit (název podle místní hospody) tým Dynamo. V posledním čtvrtfinále si postup pohlídal tým Proradost na úkor týmu Dobrý Hod.

V prvním semifinále na sebe narazil nejlepší domácí tým (Pallasit) a Holky z Bystrce I. Po vyrovnaném boji se do finále nakonec probojoval možná trošku překvapivě na úkor loňských finalistek tým Pallasit. Druhé semifinále bylo opakováním souboje ze základní skupiny a opakoval se i výsledek (Proradost tedy vyhrála 2:0 nad týmem Tomira) a to hlavně díky přesnější ruce a pevnějším nervům.

Boj o třetí místo byl kláním mužů proti ženám, tedy týmu Tomira proti Holkám z Bystrce I. A jak to dopadlo? Pro Holky z Bystrce I je z toho již 3. pohárové bramborové umístění a Tomira podruhé v řadě na stupních vítězů.

Finále bylo tedy utkáním domácího týmu Pallasit s týmem Proradost. Tým Proradost od začátku diktoval vývoj finále a domácímu týmu nepomohla ani bouřlivá podpora diváků. Celé klání nakonec zakončila třetí nula v třetí hře a tedy jasné vítězství 3:0 a mohlo se začít slavit pro radost. Vítězem doprovodného turnaje „Poslední šance“ se stal tým z Dvora Králové nad Labem, ačkoliv je to tým tří mužů startoval pod názvem Tři panenky.

Hlavní doprovodnou soutěž o nejlepší cukrářský výrobek (buchta, dort, ….) na téma MÖLKKY vyhrála Alena Kaltounková, která tak podtrhla opravdu úspěšný den týmu Proradost. Večerní DISCOMÖLKKA také nezklamala a k vidění bylo i několik opravdu pěkných tanečních výkonů, i když někteří se spíše věnovali svému pitnému režimu, ale žádné velké ponocování se nekonalo, protože v neděli byl na programu turnaj jednotlivců a dvojic o mistra Posázaví.

V neděli se soutěžilo hned v několika kategoriích a startovalo se již od 9:30 hodin. Počasí sice úplně nepřálo, ale i tak se podařilo všechna utkání zdárně odehrát. Nejobsazenější byla soutěž mužů, kde startovalo 32 hráčů. Kompletní výsledky naleznete zde.

Chtěl bych jen zmínit, že největší hvězdou neděle se stala domácí hráčka Šárka Menšíková, která dokázala zvítězit hned v několika kategoriích a do kapsy strčila i opravdu zkušené hráčky (vítězka turnaje žen, čtyřhry žen s Elzbietou Kadlecovou i smíšené čtyřhry s Leošem Fialou). Mezi muži a juniory kraloval také domácí Tomáš Kovařík. Ve čtyřhře mužů se chytil tým SEMTAMŤUK. A v superfinále zvítězil Radek Král (Tomira), který se netajil tím, že touží zvítězit a odvést si domů hodinky, což se mu nakonec opravdu podařilo.

Atmosféra i úroveň celého mölkkového víkendu byla opět skvělá. Věřím, že všichni si turnaj užili, a tak nezbývá než poděkovat za skvělou organizaci a těšit se na další ročník. Pokud si to ale chcete hodit dříve, tak neváhejte a hlašte se na čtvrtý ročník Dobruška MÖLKKY OPEN. V poháru se nám pořadí pěkně zamotává, a proto se určitě do Dobrušky vydejte. Bude to stát za to.

Za všechny spokojené účastníky Josef Buzek

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno