23.06.2015 21:19

Dobruška MÖLKKY OPEN jako vyvrcholení pohárové sezóny 2015

Dobruška Fest je unikátní projekt, díky kterému se spojuje hudba s netradičními sporty. Český svaz MÖLKKY nemohl již potřetí u této události chybět. V rámci akce jsme nejprve v pátek prezentovali hru příchozím, hlavně z řad školáků, a v sobotu jsme uspořádali turnaj ve hře mölkky, tzv. 3. ročník Dobruška MÖLKKY OPEN, který byl letos také součástí Česko-moravského poháru ve hře mölkky.

Mezinárodní turnaje se konaly ve hrách kubb, mölkky, kanjam, free croquet, foosball a extremní golf. Těm, kteří neznali pravidla a neovládali potřebnou techniku, ochotně poradili zkušení instruktoři. Z našich řad se do přípravy a představování hry zapojili 3 členové ČSM, kteří ochotně všem vysvětlovali pravidla (Pepa Buzek, Markéta Buzková a Leoš Školoud). Bylo připraveno celkem 5 mölkkových hřišť, takže všichni měli příležitost si hru důkladně vyzkoušet.

V sobotu se uskutečnil 3. ročník turnaje Dobruška MÖLKKY OPEN. Nakonec v turnaji startovalo 9 týmů, poté co se ze soutěže odhlásil tým Za Zruč veselejší. I když počasí nebylo úplně ideální a občas nás potrápila průtrž mračen, dá se tento ročník hodnotit jako velice podařený.

Nejprve se odehrála základní skupina, ve které se týmy utkaly v duelech. Vždy se hrálo na dvě kola a za každou výhru se započítal do tabulky bod. Důležitý byl také součet bodů ze všech odehraných kol, který rozhodoval v případě shodného bodového zisku za vyhraná utkání. Ve startovním poli nechyběli lídři Česko-moravského poháru a úřadující mistři ČR (Opava Mölkky Team), haloví mistři ČR (Zatím nevím) a další tradiční týmy. Poprvé se ve startovním poli objevil také zahraniční tým (Mölkk Your World – doplněný Janou z Jaroměře), který jako kapitán vedl čerstvý vítěz německého mistrovství ve hře mölkky Olivier Allain alias Oli Good. Jediným úplným nováčkem ve startovním poli byl tým Expanze Jaroměř. 

Týmy bojovaly o postup do finále až do posledního kola, někteří účastníci předváděli opravdu hodnotné výkony a jejich přesnou ruku nedokázala rozhodit ani nepřízeň počasí. Nakonec do finále postoupily týmy: Opava Mölkky Team, Třináctá mölkka (vybojoval postup díky remíze 1:1 s týmem Zatím nevím, který tak skončil až na pátém místě) a Proradost (tým se radoval z postupu díky výhře 2:0 nad týmem Lars v posledním kole, díky které odsunul na bramborovou pozici tým Mölkk Your World).

Finále bylo rovněž velice dramatické až do posledního hodu. Před poslední hrou měli po jedné výhře Opava Mölkky Team a Třináctá mölkka. V poslední hře se skóre neustále přelévalo, ale rozhodující byl její závěr. Tým Proradost celé finále pokulhával za ostatními soupeři a ani poslední hra nebyla v jeho režii. Oba soupeři měli nahráno 41 bodů a o vítězi tak měla rozhodnout přesnější ruka. Tým Proradost se snažil situaci zvrátit zahráním mölekk k devítce, ale ani tento hod (asi jako celé finále) se nepodařil ideálně. Nejprve tak mohl hru zavřít Opava Mölkky Team, když se Pavlas pokoušel dohodit devítku, která byla ve slušně hratelné pozici. Možná nervozita, možná pocit uspokojení z již jistého vítězství v ČMP nebo snad jen špatná koncentrace způsobily, že minul a mečbol tak měl tým Třinácté mölkky. Na mölkkari se postavil Michal, chvilka koncentrace a pak s kamennou tváří přesně trefená devítka rozpoutala radost týmu Třinácté mölkky, který se tak díky druhé turnajové výhře v letošní pohárové sezóně o bod posunul na druhé místo celkového pořadí ČMP.

Po skvělých sportovních výkonech přišel čas na vyhlášení vítěze Česko-moravského poháru pro rok 2015. Třetí skončil tým Zatím nevím, druhá o pouhý bod Třináctá mölkka a na první místo zaslouženě vystoupal Opava Mölkky Team, který byl na všech turnajích na stupních vítězů (HMČR – 3. místo, II. Jarní Zlatá Zručská mölkka – 1. místo, Brněnský hod – 2. místo, Dobruška MÖLKKY OPEN – 2. místo). Klukům patří velká gratulace!!!

Slavností vyhlášení Dobruška MÖLKKY OPEN proběhlo večer před hlavním pódiem, první tři týmy si opět odnesly originální keramické mölkky a medaile. Speciální díky patří také fanouškům. Z největší vzdálenosti dorazil fanklub Opavy, nejpočetnější a nejhlučnější byl však fanklub nováčka mölkkových kolbišť Expanze Jaroměř, ale i jiní nezaujatí diváci se jistě měli na co dívat. Dále patří díky pořadatelům akce Dobruška FEST 2015 za skvěle připravené zázemí.

Turnaj Dobruška MÖLKKY OPEN se opravdu vydařil, i když občas sprchlo, a již se moc těšíme na příští ročník a doufáme, že mnozí z těch, kteří se s hrou mölkky seznámili letos poprvé, zavítají na festival i příští rok a přihlásí se do našeho turnaje. Tak dobrušští a všichni ostatní NEVÁHEJTE a HÁZEJTE!

Za všechny, kteří žijí mölkky Pepa Buzek

 

PS: Díky všem, kteří nám jakkoliv pomohli s Česko-moravským pohárem!!!

 

Fotogalerie zde

Výsledky zde

 

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno