28.07.2014 22:15

Bravo!!! Na Slovensku jsme vybojovali 2. místo

Letos jsme se zúčastnili již 6. ročníku otevřeného Mistrovství Slovenska ve hře mölkky, které se konalo 26. 7. 2014 v areálu autokempu Zlaté Piesky v Bratislavě. V soutěži startovalo celkem 9 týmů ze Slovenska, 4 z ČR a 2 z Německa. První svazové družstvo složené ze zkušených harcovníků (Český svaz Mölkky) hrálo ve složení: Michal Antoš, Lubomír Vlk, Leoš Školoud a Markéta Palmášiová. Druhé družstvo POLENA hrálo ve složení: Josef Buzek, Josef Jirák, Lucie Palivcová a Zuzana Palivcová.
 
Tentokrát jsme nepodcenili přípravu ani aklimatizaci. Do kempu Zlaté Piesky jsme dorazili již v pátek večer. Po ubytování a lehčím odpočinku jsme se vrhli do taktické přípravy v místní restauraci. Ráno jsme nemohli dospat, a tak jsme se po vydatné snídani pustili před startem soutěže ještě do lehčího tréninku. Počasí přálo až dost, sluníčko svítilo a bylo již pěkné vedro, ale to nikomu nevadilo. Prezident SZM oficiálně přivítal všechny soutěžní týmy, vysvětlil herní systém turnaje a poté se začalo hrát.
 
Hned v základní skupině se potkaly oba naše týmy společně s favoritem MSR, slovenským týmem SMA Alfa. V základní skupině se hrálo 6 her. Alfa vlétla do soutěže skvěle a znatelně nás zaskočila třemi výhrami v řadě. Nakonec však po fantastickém posledním kole dokázalo družstvo ČSM zvítězit ve skupině, kde nerozhodoval počet výher ale součet získaných bodů ze všech her, a Alfu poslat na druhé místo. Na tým POLENA nakonec v náročné skupině zbylo pouze 3. místo, které ale díky nejlepšímu bodovému zisku z týmů na 3. místech také stačilo na postup do druhého kola. 
 
Ve druhém kole byla mužstva nalosována do 4 tříčlenných skupin. Z každé skupiny postupovaly dva nejlepší týmy do čtvrtfinále podle součtu získaných bodů za 6 kol. Družstvo ČSM mělo ryze českou skupinu, ve které poměřilo síly s týmy ALBI (mistr ČR 2013) a SaKo. Tým ČSM dokázal opět skupinu vyhrát před dobře hrajícím týmem SaKo. A tak se mistr ČR, tým ALBI, poroučel z turnaje už po 2.kole.
 
Tým POLENA se ve skupině potkal s tradičními účastníky MSR, a to týmy Budepekne a Budepršať. Tým POLENA se od první hry držel na druhé postupové příčce, kterou uhájil před týmem Budepekne. 
 
Od čtvrtfinále se hrálo již systémem duelů a o vítězi rozhodoval počet výher. Ve čtvrtfinále narazil tým POLENA na vítěze skupiny 1. ŽK Dulák. POLENA se nezalekla tradičního účastníka MSR a první hru s přehledem vyhrála. Ve druhé hře jsme opět hráli skvěle a hráči týmu 1. ŽK Dulák byli viditelně zaskočeni naší přesnou hrou. Bohužel se nám v závěru druhé hry třikrát nepodařilo hru zavřít dohozením 11 a tak jsme nakonec soupeři nabídli vyrovnání po třetím prohozu (hráli jsme zkrátka vabank, prohodila Lucka, Pepča a nakonec i prezident ČSM). Poté se již dokázal 1. ŽK Dulák otřepat a vybojovat postup do semifinále po výhře 3:1. I přes prohru byl postup do čtvrtfinále pro tým POLENA pěkným a trošku nečekaným úspěchem. Tým ČSM ve čtvrtfinále hladce 3:0 porazil slovenský tým Amiči Miei & Pink Freud a vybojoval historicky první postup do semifinále na velkém turnaji.
V semifinále tým ČSM dokázal zahnat nervozitu a až překvapivě hladce porazit německý tým Mölkk & gut 3:0 a vybojovat tak vytoužený postup do finále.
 
Ve finále se tým ČSM utkal s jedním z favoritů turnaje, několikanásobnými vítězi německého šampionátu a vítězi dosavadních dvou ročníků Mistrovství ČR ve hře mölkky, tedy německým týmem Men ò Mölkk. Finále se hrálo na tři vítězné hry. Vstup do finále jsme měli naprosto dokonalý, Michal vytloukl z kopy 12 bodů a Luboš v druhém kole shodil 11 a německý soupeř reagoval prohozem. Leoš sice pak ve snaze zahrát opět jedenáct, shodil 2 mölkky, ale potom jsme opět dvakrát fantasticky zahráli 10 bodů (Markéta, Michal) a Němci pouze paběrkovali. Luboš ve snaze zavřít hru pětkou prohodil, ale Němci pak pětku také nezahráli a tak hru mazácky uzavřel Leoš (pětkou) a vedli jsme 1:0. 
 
Němci byli viditelně zaskočeni a na ruce se jim vloudila nervozita, i přesto ale dokázali ve druhé hře zvítězit, protože na ruce našeho týmu se také přilepila pořádná smůla a prostě to nepadalo. A tak nakonec Němci pohodlně dokráčeli pro vyrovnání na 1:1. Ve třetí hře jsme měli po celou dobu drobný náskok. Nejprve mohla Markéta zavřít hru 6, ale to se nepodařilo. Poté se tým dohodl, že Michal zahraje jedničku s tím že Luboš dohodí pětkou, která byla v přední části hřiště. Němci zareagovali hodem na zadní desítku (tým očekával spíše odehrání pětky do zadní části hřiště) a neomylnou rukou hru zavřeli. Ujali se tedy vedení 2:1. 
 
Na začátku čtvrté hry si německý tým vybral asi nejslabší chvilku v celém finále. První hod přehození kupy a Michal poté zabodoval elegantní shozením všech 12ti mölekk. Němci nerozhozenou kupu opět minuli a Luboš poté vytloukl dalších 9 bodů. I další hody se ČSM vydařily a tak jsme mohli zavřít pětkou, Leoš i Markéta ale prohodili, Michal pak udržel pevné nervy a zahrál při hrozbě třetí nuly s přehledem jedničku. Němci reagovali pokusem odehrát čtyřku z přední části pole, ale hod se jim nepodařil podle představ. Na Luboše tak čekala krásně nachystaná čtyřka a možnost vyrovnat celkový stav. Hod se ale nepodařil, Lubo čtyřku minul a ke vší smůle srazil pětku v zadní části hřiště, a tak ČSM spadlo na 25 bodů. Ale stále nebyla hra ztracená, Markéta tým vrátila do hry 11. Němci hru 11 zavírali, ale prohodili. ČSM mohlo zavřít 12, která ale byla v téměř nehratelném postavení a tak se rozhodli rozložit na 2x 6, první šestka padla (Michal), ale němci pak precizně shodili 11 a slavili vítězství v turnaji.
Celé mistrovství tedy zcela zaslouženě ovládl tým Men ò Mölkk. Až na čtvrtém místě skončil nejlepší slovenský tým 1. ŽK Dulák. Podrobné výsledky jsou na stránkách Slovenského svazu mölkky. Naši účast bych hodnotil jako úspěšnou, POLENA ve čtvrtfinále a reprezentace ČSM ve finále. Dokázali jsme si, že se můžeme klidně měřit i s těmi nejlepšími. Nad některými hody srdce prezidenta opravdu zaplesalo, že Michale, Lubo, Pepo, Zuzko, Markéto, Lucko, Leoši …. :-)
Po vyhlášení a focení následovalo koupání v jezeře a pak oslavička v hospůdce u pivečka. Druhý den ráno jsme den opět zahájili smočením v jezeře, pak jsme posnidali a protože byl s námi "Vlk" opravdu všechny naše zásoby jsme dojedli a vyrazili jsme směr ČR.
 
Celkově hodnotím MSR jako podařené, hřiště byly dobře připravené, počasí také skvělé, i když by nemuselo být zas až takové horko. Rozhodně se nám na MSR velice líbilo a příští rok určitě opět rádi přijedeme, ale doufáme, že s většinou týmů se ještě letos v září uvidíme u nás v Praze na 3. ročníku MČR ve hře mölkky. Těšíme se na Vás.
 
Josef Buzek – prezident ČSM
 
 
 

—————

Zpět


Novinky

25.06.2017 22:30

Mistrovství Německa v mölkky z pohledu týmu Bohemia mölkky

Na mistrovství v Německu jsme se moc těšili. Někteří jsme jeli poprvé, někteří už měli z této...

Celý článek

—————

20.06.2017 21:27

5. DOBRUŠKA MÖLKKY OPEN se hrálo „PRORADOST“

Dobruška Fest je unikátní projekt, díky kterému se spojuje hudba s netradičními sporty. Český svaz...

Celý článek

—————

13.06.2017 04:42

Víkend nabitý mölkkami se blíží!

Nadcházející víkend bude opravdu nabitý mölkkovými akcemi. V sobotu startuje jubilejní 10. ročník...

Celý článek

—————

30.05.2017 02:55

Češi si podmanili Vídeň :-)

V sobotu 27. 5. 2017 se ve Vídni uskutečnilo 1. Otevřené mistrovství Rakouska.  Šampionát...

Celý článek

—————

25.05.2017 11:32

Hurá do Vídně – 1. Mistrovství Rakouska už klepe na dveře!!!

V sobotu 27. 5. 2017 se uskuteční historicky první otevřené mistrovství Rakouska, které se...

Celý článek

—————

20.05.2017 09:27

IV. Jarní zlatá zručská mölkka se stala kořistí týmu Tomira, známe také nové mistry Posázaví

V sobotu 13. května 2017 od 10:00 hodin proběhl na tenisových dvorcích TJ Jiskra Zruč nad Sázavou...

Celý článek

—————

11.05.2017 07:50

Již tento víkend IV. Jarní zlatá zručská mölkka a podruhé mölkkové klání o titul mistra Posázaví jednotlivců i dvojic!!!

V sobotu 13. 5. 2017 se uskuteční IV. Jarní zlatá zručská mölkka (o loňském ročníku si přečtěte...

Celý článek

—————

08.04.2017 20:32

HMČR 2017 – Brněnský hod

Dne 1. 4. 2017 se v Brně uskutečnil čtvrtý ročník turnaje ve hře mölkky nazvaný jako Brněnský hod...

Celý článek

—————

07.03.2017 17:26

Rakovnické mölkkování ovládl tým Tomira!!!

O víkendu 4. – 5. 3. 2017 proběhlo v areálu tenisového centra CAFEX Rakovnické mölkkování. Byl to...

Celý článek

—————

24.02.2017 13:22

Rakovnické mölkkování není žádné lelkování!!!

Rakovnické mölkkování 2017 už klepe na dveře. Zatím je do soutěže přihlášeno 16 týmů, ale...

Celý článek

—————

Všechny články

—————


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno