28.07.2014 22:15

Bravo!!! Na Slovensku jsme vybojovali 2. místo

Letos jsme se zúčastnili již 6. ročníku otevřeného Mistrovství Slovenska ve hře mölkky, které se konalo 26. 7. 2014 v areálu autokempu Zlaté Piesky v Bratislavě. V soutěži startovalo celkem 9 týmů ze Slovenska, 4 z ČR a 2 z Německa. První svazové družstvo složené ze zkušených harcovníků (Český svaz Mölkky) hrálo ve složení: Michal Antoš, Lubomír Vlk, Leoš Školoud a Markéta Palmášiová. Druhé družstvo POLENA hrálo ve složení: Josef Buzek, Josef Jirák, Lucie Palivcová a Zuzana Palivcová.
 
Tentokrát jsme nepodcenili přípravu ani aklimatizaci. Do kempu Zlaté Piesky jsme dorazili již v pátek večer. Po ubytování a lehčím odpočinku jsme se vrhli do taktické přípravy v místní restauraci. Ráno jsme nemohli dospat, a tak jsme se po vydatné snídani pustili před startem soutěže ještě do lehčího tréninku. Počasí přálo až dost, sluníčko svítilo a bylo již pěkné vedro, ale to nikomu nevadilo. Prezident SZM oficiálně přivítal všechny soutěžní týmy, vysvětlil herní systém turnaje a poté se začalo hrát.
 
Hned v základní skupině se potkaly oba naše týmy společně s favoritem MSR, slovenským týmem SMA Alfa. V základní skupině se hrálo 6 her. Alfa vlétla do soutěže skvěle a znatelně nás zaskočila třemi výhrami v řadě. Nakonec však po fantastickém posledním kole dokázalo družstvo ČSM zvítězit ve skupině, kde nerozhodoval počet výher ale součet získaných bodů ze všech her, a Alfu poslat na druhé místo. Na tým POLENA nakonec v náročné skupině zbylo pouze 3. místo, které ale díky nejlepšímu bodovému zisku z týmů na 3. místech také stačilo na postup do druhého kola. 
 
Ve druhém kole byla mužstva nalosována do 4 tříčlenných skupin. Z každé skupiny postupovaly dva nejlepší týmy do čtvrtfinále podle součtu získaných bodů za 6 kol. Družstvo ČSM mělo ryze českou skupinu, ve které poměřilo síly s týmy ALBI (mistr ČR 2013) a SaKo. Tým ČSM dokázal opět skupinu vyhrát před dobře hrajícím týmem SaKo. A tak se mistr ČR, tým ALBI, poroučel z turnaje už po 2.kole.
 
Tým POLENA se ve skupině potkal s tradičními účastníky MSR, a to týmy Budepekne a Budepršať. Tým POLENA se od první hry držel na druhé postupové příčce, kterou uhájil před týmem Budepekne. 
 
Od čtvrtfinále se hrálo již systémem duelů a o vítězi rozhodoval počet výher. Ve čtvrtfinále narazil tým POLENA na vítěze skupiny 1. ŽK Dulák. POLENA se nezalekla tradičního účastníka MSR a první hru s přehledem vyhrála. Ve druhé hře jsme opět hráli skvěle a hráči týmu 1. ŽK Dulák byli viditelně zaskočeni naší přesnou hrou. Bohužel se nám v závěru druhé hry třikrát nepodařilo hru zavřít dohozením 11 a tak jsme nakonec soupeři nabídli vyrovnání po třetím prohozu (hráli jsme zkrátka vabank, prohodila Lucka, Pepča a nakonec i prezident ČSM). Poté se již dokázal 1. ŽK Dulák otřepat a vybojovat postup do semifinále po výhře 3:1. I přes prohru byl postup do čtvrtfinále pro tým POLENA pěkným a trošku nečekaným úspěchem. Tým ČSM ve čtvrtfinále hladce 3:0 porazil slovenský tým Amiči Miei & Pink Freud a vybojoval historicky první postup do semifinále na velkém turnaji.
V semifinále tým ČSM dokázal zahnat nervozitu a až překvapivě hladce porazit německý tým Mölkk & gut 3:0 a vybojovat tak vytoužený postup do finále.
 
Ve finále se tým ČSM utkal s jedním z favoritů turnaje, několikanásobnými vítězi německého šampionátu a vítězi dosavadních dvou ročníků Mistrovství ČR ve hře mölkky, tedy německým týmem Men ò Mölkk. Finále se hrálo na tři vítězné hry. Vstup do finále jsme měli naprosto dokonalý, Michal vytloukl z kopy 12 bodů a Luboš v druhém kole shodil 11 a německý soupeř reagoval prohozem. Leoš sice pak ve snaze zahrát opět jedenáct, shodil 2 mölkky, ale potom jsme opět dvakrát fantasticky zahráli 10 bodů (Markéta, Michal) a Němci pouze paběrkovali. Luboš ve snaze zavřít hru pětkou prohodil, ale Němci pak pětku také nezahráli a tak hru mazácky uzavřel Leoš (pětkou) a vedli jsme 1:0. 
 
Němci byli viditelně zaskočeni a na ruce se jim vloudila nervozita, i přesto ale dokázali ve druhé hře zvítězit, protože na ruce našeho týmu se také přilepila pořádná smůla a prostě to nepadalo. A tak nakonec Němci pohodlně dokráčeli pro vyrovnání na 1:1. Ve třetí hře jsme měli po celou dobu drobný náskok. Nejprve mohla Markéta zavřít hru 6, ale to se nepodařilo. Poté se tým dohodl, že Michal zahraje jedničku s tím že Luboš dohodí pětkou, která byla v přední části hřiště. Němci zareagovali hodem na zadní desítku (tým očekával spíše odehrání pětky do zadní části hřiště) a neomylnou rukou hru zavřeli. Ujali se tedy vedení 2:1. 
 
Na začátku čtvrté hry si německý tým vybral asi nejslabší chvilku v celém finále. První hod přehození kupy a Michal poté zabodoval elegantní shozením všech 12ti mölekk. Němci nerozhozenou kupu opět minuli a Luboš poté vytloukl dalších 9 bodů. I další hody se ČSM vydařily a tak jsme mohli zavřít pětkou, Leoš i Markéta ale prohodili, Michal pak udržel pevné nervy a zahrál při hrozbě třetí nuly s přehledem jedničku. Němci reagovali pokusem odehrát čtyřku z přední části pole, ale hod se jim nepodařil podle představ. Na Luboše tak čekala krásně nachystaná čtyřka a možnost vyrovnat celkový stav. Hod se ale nepodařil, Lubo čtyřku minul a ke vší smůle srazil pětku v zadní části hřiště, a tak ČSM spadlo na 25 bodů. Ale stále nebyla hra ztracená, Markéta tým vrátila do hry 11. Němci hru 11 zavírali, ale prohodili. ČSM mohlo zavřít 12, která ale byla v téměř nehratelném postavení a tak se rozhodli rozložit na 2x 6, první šestka padla (Michal), ale němci pak precizně shodili 11 a slavili vítězství v turnaji.
Celé mistrovství tedy zcela zaslouženě ovládl tým Men ò Mölkk. Až na čtvrtém místě skončil nejlepší slovenský tým 1. ŽK Dulák. Podrobné výsledky jsou na stránkách Slovenského svazu mölkky. Naši účast bych hodnotil jako úspěšnou, POLENA ve čtvrtfinále a reprezentace ČSM ve finále. Dokázali jsme si, že se můžeme klidně měřit i s těmi nejlepšími. Nad některými hody srdce prezidenta opravdu zaplesalo, že Michale, Lubo, Pepo, Zuzko, Markéto, Lucko, Leoši …. :-)
Po vyhlášení a focení následovalo koupání v jezeře a pak oslavička v hospůdce u pivečka. Druhý den ráno jsme den opět zahájili smočením v jezeře, pak jsme posnidali a protože byl s námi "Vlk" opravdu všechny naše zásoby jsme dojedli a vyrazili jsme směr ČR.
 
Celkově hodnotím MSR jako podařené, hřiště byly dobře připravené, počasí také skvělé, i když by nemuselo být zas až takové horko. Rozhodně se nám na MSR velice líbilo a příští rok určitě opět rádi přijedeme, ale doufáme, že s většinou týmů se ještě letos v září uvidíme u nás v Praze na 3. ročníku MČR ve hře mölkky. Těšíme se na Vás.
 
Josef Buzek – prezident ČSM
 
 
 

—————

Zpět


Novinky

23.08.2021 10:43

Proběhlo zasedání IMO

V sobotu 21. srpna 2021 se konalo výroční zasedání IMO, kterého jsme se v letošním roce opět...

Celý článek

—————

21.05.2021 07:19

MS ve hře MÖLKKY 2021 ZRUŠENO

Hello everyone   This may come as a big news or maybe not.  But as we did in...

Celý článek

—————

16.09.2020 08:16

9. Otevřené MČR ve hře mölkky

(z pohledu týmu SEMTAMŤUK) Bílovec je město ležící v okrese Nový Jičín v Moravskoslezském...

Celý článek

—————

11.06.2020 16:13

Bílovec, postrach Jablonce

Nebo také „… a zase ten Bílovec“ – chtělo by se zvolat. Ostatně na sobotu 6. června 2020 by...

Celý článek

—————

21.11.2019 11:37

Nové IMO - dokumenty

  IMO - Minutes of the Meeting 16.08.2019 

Celý článek

—————

18.07.2019 06:50

Turnaj mistrů Stranný – vládla Tomira, v poháru ale kraluje třetí SEMTAMŤUK!!!

V sobotu 13. 7. 2019 se uskutečnil na multifunkčním hřišti ve Stranném čtvrtý Turnaj mistrů ve hře...

Celý článek

—————

19.06.2019 15:47

START - CZECH MÖLKKY RANKING 16.7.2019

Vážení členové a přátelé hry mölkky, Na valné hromadě jsme se dohodli, že upravíme ČESKO-MORAVSKÝ...

Celý článek

—————

13.06.2019 21:38

Krkonoše ovládl Bílovec

Dne 8. června 2019 se v Jablonci nad Jizerou konal druhý ročník turnaje v Mölkky nazvaný...

Celý článek

—————

26.03.2019 11:51

Halové ME v Tallinu letos opět i s českou účastí!!!

Již tento víkend 30. 3. – 31. 3. 2019 se v Tallinu uskuteční další ročník halového mistrovství...

Celý článek

—————

26.02.2019 12:32

Rakovnické mölkkování tentokrát ovládl rodinný tým SEMTAMŤUK!!!

O víkendu 23. – 24. 2. 2019 proběhlo v areálu sportovního centra CAFEX Rakovnické mölkkování 2019....

Celý článek

—————

Všechny články

—————


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno