03.08.2017 07:54

Bravo!!! Na Slovensku jsme opět na stupních vítězů, ale poprvé i na stupínku nejvyšším :-)

Letos jsme se zúčastnili již 9. ročníku otevřeného mistrovství Slovenska ve hře mölkky, které se konalo 29. 7. 2017 v areálu autokempu Zlaté Piesky v Bratislavě. V soutěži startovalo celkem 8 týmů ze Slovenska, 3 z ČR, 1 z Německa 1 z Finska a 1 tým mezinárodní finsko-slovenský. České týmy opět přijely bojovat o ty nejvyšší příčky. ČR tentokrát reprezentovali tradiční účastníci slovenského šampionátu, i když sestavy týmů byly trošku kombinované (Czech Mölkky Ex, Mölkky Bystrc I a II).

Počasí přálo až dost, sluníčko svítilo a bylo opravdu pěkné vedro, jak již na Slovensku bývá tradicí, ale to nikomu nevadilo. Nový prezident SZM oficiálně přivítal všechny soutěžní týmy, vysvětlil herní systém turnaje, zavtipkoval o počasí a poté se začalo hrát.

V prvním kole se hrálo v základních skupinách po třech týmech finským systémem. Poté dle umístění ve skupině se týmy opět rozdělily do tříčlenných skupin a opět finským systémem se odehrály další tři hry. Poté se udělalo pořadí dle získaných bodů a první dva týmy postoupily přímo do čtvrtfinále. Pořadí ovládl německý favorit Men O`Mölkk a druhé postupové místo, o pouhé dva body před týmem PROMÖLKKY, uhájil český tým Czech Mölkky Ex.

Po dobrém obědě a smočení v jezeře se začala hrát klíčová fáze turnaje. Odstartovala vyřazovací část turnaje a boj o postupová místa do čtvrtfinále. Hrálo se celkem šest dramatických duelů a začaly plát i emoce. Dosud poklidný turnaj se zvrhl v drama a některé týmy dokonce bojovaly doslova na ostří nože.

Postup dokázal vybojovat tým Mölkky Bystrc II, který po nezdaru v základní skupině dokázal zaskočit dosud skvěle hrající tým PROMÖLKKY, kterému tak dokázal připravit další opravdu hořkou porážku. Tým Mölkky Bystrc I po skvělém a koncentrovaném výkonu děvčat dokázal vyřadit tým Zunako, který po porážce v první hře hrál na maximální riziko a zaznamenal nakonec třetí nulu a katapultoval brněnská děvčata do čtvrtfinále. 

Ve čtvrtfinále se začala rodit první velká překvapení. Domácí Primáti zaznamenali historický úspěch, když dokázali vyřadit tým Men O`Mölkk. Mölkky Bystrc I po koncentrovaném výkonu přehrály velice dobře hrající 1. ŽK Dulák. Tým Czech Mölkky Ex udržel nervy a dokázal se probít do semifinále přes tým Bude pršať (i přes krocení pořadateli Vladko opět nejhlučnějším mužem turnaje). Semifinalisty doplnil tým AMIČI MIEI, který dokázal vyřadit Mölkky Bystrc II.

Semifinále se hrálo na dvě vítězné hry a bylo česko-slovenskou záležitostí. V prvním semifinále nastoupilo překvapení turnaje tedy tým Primáti proti týmu Mölkky Bystrc I a Bystrc ukázala, že je opravdu ve vynikající formě a po dramatickém zápase se slavila výhra 2:1, když semifinále uzavřela přesným hodem Markéta Šenková.

Druhé semifinále bylo také zajímavé a nabídlo několik opravdu podařených mölkkových momentů. AMIČI MIEI proti českým Czech Mölkky Ex a nakonec výhra našeho týmu a tedy jistota, že titul z 9. MSR poputuje poprvé do ČR.

Boj o třetí místo přinesl utkání o titul mistra Slovenska. Lonští vítězové Primáti proti AMIČI MIEI nezaváhali a dokázali tak obhájit titul mistrů Slovenska a poprvé se také dostat na stupně vítězů v celém turnaji.

Finále bylo trošku ve stínu boje o třetí místo, ale ti, kteří ho sledovali, si také přišli na své. Roli papírového favorita nakonec potvrdil tým Czech Mölkky Ex, který finále ovládl na skóre hladce 3:0. Ačkoliv finálové skóre vypadá jednoznačně, hry byly vyrovnané a několik zavíracích příležitostí měl i tým Mölkky Bystrc I. Bohužel na jeho hody se lepila trošku smůla a možná i nervozita a uspokojení z finálové účasti.

Celé mistrovství tedy zcela zaslouženě ovládl tým Czech Mölkky Ex, který dosáhl historického vítězství, když ovládl jako první český tým slovenský šampionát. Český svaz MÖLKKY tak svoji čtvrtou finálovou účast konečně proměnil v celkové vítězství a navíc obsadil počtvrté v řadě i druhý stupínek. Až na třetím místě skončil nejlepší slovenský tým Primáti. Podrobné výsledky jsou na stránkách Slovenského svazu mölkky. Naši účast bych hodnotil jako velice úspěšnou, 3 týmy mezi nejlepší osmičkou. Dva týmy na stupních nejvyšších a titul vítězů slovenského MSR pro tým Czech Mölkky Ex. Nad některými hody srdce sekretáře opravdu zaplesalo, ale některé hody mi naopak málem přivodily infarkt. Přesto patří všem týmům z naší zemičky velké díky za výbornou reprezentaci.

Po vyhlášení výsledků, předání pohárů a focení ještě proběhlo koupání v jezeře a dále pokračovala volná zábava typicky v slovenském duchu. Pevně doufáme, že slovenské týmy se v hojném počtu zúčastní 9. 9. 2017 již 6. mistrovství ČR ve hře mölkky, které se koná v Praze.

Celkově hodnotím MSR jako podařené, hřiště byla slušně připravena. Počasí také skvělé, i když by nemuselo být zas až takové horko. Novému větru ve slovenském svazu (Primáti) přeji, aby jim elán vydržel, a budu se těšit, že pod jejich taktovkou půjdou slovenské mölkky nahoru. Rozhodně se nám na MSR velice líbilo a příští rok určitě opět rádi přijedeme, ale doufáme, že s většinou týmů se ještě letos v září uvidíme u nás v Praze na 6. ročníku MČR ve hře mölkky nebo na mistrovství světa v Rakovníku. Těšíme se na vás.

Josef Buzek – sekretář ČSM

PS: Bylo pro mě velkou ctí, že jsem mohl na MSR poprvé obléci zbrusu nový bystrcký reprezentační dres. Na MS vám to bude slušet a pevně věřím, že se vám podaří navázat na výkony z MSR.

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno