11.09.2012 09:13

1. MČR - vykročili jsme dobře, ale máme co zlepšovat

    Máme za sebou historicky 1. ročník otevřeného mistrovství České republiky ve hře Mölkky. Nakonec startovalo 25 týmů, ve kterých byli zastoupeni soutěžící z osmi zemí. Soutěžilo 14 domácích týmů, ze zahraničí měli nejsilnější zastoupení Slováci s pěti týmy. Mezi soutěžními týmy se objevila v mölkkovém světě velice zvučná jména. Například tým německých šampiónů Men O`Mölkk nebo vítězka MS jednotlivců Suvi Soini (tým FraFin).

    Šampionát odstartoval podle harmonogramu. Na popud zahraničních účastníků jsme udělali změnu v herním plánu, a tak nakonec o finále hrálo 16 týmů v 4členných skupinách, tak aby měly všechny týmy v boji o finále stejné podmínky. Z hlediska organizace tato změna sice působila neprofesionálně, ale soutěži samotné prospěla. Zkrátka byl to 1. ročník, a tak jsme některé nedostatky odstraňovali za pochodu. Pro případné komentáře využijte diskusní fórum na našem webu a já se dále již budu věnovat pouze hře samotné.

    Z členské základny ČSM nakonec startovaly tři kompletní týmy (ČSM, Lumíci a Slepý patrony) a svého zástupce jsme měli ještě v dalším týmu. Družstvo ČSM (Brigita Vargová, Milan Varga, Michal Antoš) nemělo svůj den a v soutěži se mu moc nedařilo, i přesto bojovalo do poslední chvíle o postup mezi nejlepších 16. Ve tříčlenné skupině se sešlo společně s týmem Slepý Patrony (Jarda Šmídek, Alena Kaltounková, Markéta Palmášiová) a slovenskou OMEGOU. Po vyrovnaném souboji se nakonec z výhry ve skupině a postupu radovali outsideři Slepý patrony, druhá byla slovenská OMEGA a ČSM bohužel skončilo až na třetím nepostupovém místě.

    V boji o umístění nakonec ČSM skončilo na 23. místě. Lépe si vedly Slepý patrony, po překvapivém postupu sice na finále nestačily, ale v souboji o umístění dokázaly vyhrát svoji skupinu společně s týmem Spain is different a protlačily se tak na celkové 9. - 10. místo, což je pro ně jistě velkým úspěchem.

    Pro mě největším překvapením turnaje byl výkon týmu Lumíci (Jan Adam, Lenka Adamová, Alena Novotná). Jejich hra nebyla svázána složitou taktikou, hrou se bavili a MČR si zkrátka přijeli hlavně užít, ale i přesto nakonec dosáhli nejlepšího výsledku z našich soutěžních týmů. Soutěží procházeli poměrně hladce a nakonec jim opravdu velice těsně unikla účast v samotném finále, když skončili těsně druzí. V boji o umístění vybojovali velice pěkné sedmé místo. Myslím, že mnoho jejich soupeřů si nyní jistě zapamatuje, že lumíci jsou nejen roztomilá zvířátka, ale i skvělí a velice sympatičtí mölkkaři z Brna.

    Nejlepšího výsledku na MČR ze zástupců ČSM dosáhl Lubo Vlk, který s mezinárodním týmem Here 4 beer (složení Fin/Mexičan/Čech) dokázal vybojovat konečné 5. místo a stal se tak nejúspěšnějším zástupcem v soutěži.

    Do finále postoupila slovenská ALFA, německý Men O`Mölkk a překvapivě také dva české týmy (Štukyňáci a SA-KO). Finále bylo nakonec jasnou záležitostí německého týmu, který zvítězil před druhou ALFOU. Na třetí místo pro mnohé překvapivě proklouzl tým Štukyňáci, který se stal velkým překvapením celého turnaje a na bramborovou pozici odsunul mnohem zkušenější tým SA-KO.

    Závěrem bych chtěl poděkovat oficiálnímu sponzorovi MČR, společnosti ALBI, za pěkné ceny, členům ČSM za výbornou reprezentaci svazu a všem týmům za účast na MČR. Jsem si vědom, že vše neproběhlo zcela hladce a podle představ, ale i přesto doufám, že jste si MČR užili, dobře si zahráli a věřím, že v příštím roce se opět sejdeme na 2. ročníku. Tak neváhejte a házejte.

 

Josef Buzek – prezident ČSM

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno